ЦИК: Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и флашки

Росица Матева посочи, че ЦИК е притисната от времето заради изборите 2 в 1

ЦИК, машинно гласуване
ЦИК, машинно гласуване Източник: ЦИК

Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и флашки. Това не са обикновени устройства, а такива, които се използват за машинното гласуване. Флашките обаче не носят резултатите от изборите, тъй като те се отчита чрез преброяване на отпечатаните от машината хартиени бюлетини. Това обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на NOVA NEWS.

 

Тя посочи, че удостоверяването на машините се извършва преди всяко гласуване. За да бъде пълно, е необходимо върху машините да бъде инсталиран софтуерът, с който ще се гласува, каза Матева.

 

Тя уточни, че това ще се случи, когато приключи обществената поръчка, бъде избран изпълнител и бъде определен начинът, по който ще изглеждат бюлетините. Експертът обаче каза, че от ЦИК са притиснати от времето заради провеждането на избори 2 в 1.

 

Матева бе категорична, че няма причина при предстоящия вот да не се разчита на машинното гласуване. Тя подчерта, че ако всички институции си свършат работата, процесът на гласуване ще бъде гладък.

 

 

Експертът обясни, че списъците за гласуване ще бъдат два – за Народно събрание и за Европарламент. Тя подчерта, че на една машина ще се гласува и за двата вида избори. В страните извън ЕС ще се гласува само за НС и с машини, и с хартиена бюлетина, посочи Матева.

 

 
 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени