ЦИК: Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и флашки

Росица Матева посочи, че ЦИК е притисната от времето заради изборите 2 в 1

ЦИК, машинно гласуване
ЦИК, машинно гласуване Източник: ЦИК

Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и флашки. Това не са обикновени устройства, а такива, които се използват за машинното гласуване. Флашките обаче не носят резултатите от изборите, тъй като те се отчита чрез преброяване на отпечатаните от машината хартиени бюлетини. Това обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на NOVA NEWS.

 

Тя посочи, че удостоверяването на машините се извършва преди всяко гласуване. За да бъде пълно, е необходимо върху машините да бъде инсталиран софтуерът, с който ще се гласува, каза Матева.

 

Тя уточни, че това ще се случи, когато приключи обществената поръчка, бъде избран изпълнител и бъде определен начинът, по който ще изглеждат бюлетините. Експертът обаче каза, че от ЦИК са притиснати от времето заради провеждането на избори 2 в 1.

 

Матева бе категорична, че няма причина при предстоящия вот да не се разчита на машинното гласуване. Тя подчерта, че ако всички институции си свършат работата, процесът на гласуване ще бъде гладък.

 

 

Експертът обясни, че списъците за гласуване ще бъдат два – за Народно събрание и за Европарламент. Тя подчерта, че на една машина ще се гласува и за двата вида избори. В страните извън ЕС ще се гласува само за НС и с машини, и с хартиена бюлетина, посочи Матева.

 

 
 

 

Още от "Политика"

Бойко Борисов: България и САЩ са стратегически партньори и нашите две страни ще продължат да работят съвместно по всички

Запознах колегите с всички решения на българския парламент в сферата на отбраната и енергетиката, които бяха приети през последните 9 месеца, пише още лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени