ЦИК свали билбордовете с Денков, Борисов и Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) се е произнесла по жалба на представителя на ГЕРБ за физическата кампания, която бе разгърната в София и Пловдив на билбордове в последните дни

Централна избирателна комисия (ЦИК)
Централна избирателна комисия (ЦИК) Източник: ЦИК

ПП-ДБ трябва да свалят билбордовете от своята кампания с ликовете на бившия премиер Николай Денков редом до лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски с въпрос какъв премиер искаме да имаме.

 

Плакатът на Денков с Борисов и Пеевски
Плакатът на Денков с Борисов и Пеевски Източник: Facebook

Централната избирателна комисия (ЦИК) се е произнесла по жалба на представителя на ГЕРБ за физическата кампания, която бе разгърната в София и Пловдив на билбордове в последните дни.

 

Решението на комисията е 3370-ЕП и е публикувано на сайта на ЦИК и установява извършено нарушение е по чл. 183, ал. 4 Изборния кодекс, според която се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати.

 

Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати.

 

Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК.

 

На днешното си заседание ЦИК се е произнесла в полза на жалбата и е разпоредила на областните управители на София и Пловдив да свалят билбордовете. Също така Николай Денков ще плати и глоба. Решението на ЦИК може да бъде обжалвано, което и вероятно ще направят от ПП-ДБ.

 

На предизборно мероприятие в Търговище вчера Бойко Борисов заяви, че ще се обърне и към съда по повод тази кампания.

Още от "Политика"

Премиерът Главчев: Пожарите на територията на България за овладени, приемаме програмата за компенсиране на пострадалите

Предвижда се подкрепа също за хората, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашните си животни заради пожара

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов: Трябва да се върнем към корените на демокрацията

Относно скандалът между президентството и МВнР относно назначаването на Николай Ненчев като посланик на България в Украйна Борисов заяви, че не вижда нищо лошо в това и го нарече просто "институционален спор"

Прочетете повече прочетете повече

Делян Пеевски изпрати в МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция "Митници"

Шумният скандал е свързан с разкрития за корупционни практики в Агенция "Митници" и участието на висши държавни служители, протежета на "Продължаваме Промяната", политици от ПП-ДБ и контрабандисти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени