ЦИК свали имунитета на Расате, прокуратурата ще го разследва

11 посолства у нас осъдиха нападението срещу центъра на българските организации, които насърчават равенството и защитата на правата на ЛГБТИ общността

Боян Расате
Боян Расате Източник: БНС
Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Расате, с което става възможно той да бъде привлечен като обвиняем. "За" са гласували 11 от членовете на ЦИК. Припомняме, че по-рано през деня главният прокурор Иван Гешев поиска от ЦИК да свали имунитета му. Искането е изготвено след направено предложение от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщиха от държавното обвинение.
 
Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП. То е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Расате, в съучастие като извършител с други неустановени лица, е "извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост", обясняват от прокуратурата.
 
От обвинението уточняват, че събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо Расате. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17.30 ч той, заедно с група лица, влезли в офис на фондация в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.
 
"Кандидатът за президент в съучатие с други лица е извършил непристойни действия – грубо нарушаващи обществения ред. Подобно поведение е недопустимо за лице, кандидатирало се да заеме една от най-висшите държавни длъжности. Събраните доказателства по делото са достатъчни за привличането на Боян Станков Расате към наказателна отговорност", каза Сийка Милева.
 
В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, разпознавания, извършени са и други действия по разследването.
 
Като кандидат за президент Расате е "лице с имунитет“ и за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.
 
Припомняме, че днес 11 посолства у нас осъдиха нападението срещу центъра на българските организации, които насърчават равенството и защитата на правата на ЛГБТИ общността.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени