Цветан Цветанов: В смесените райони се изправяме срещу ДПС и ГЕРБ

Трябва да погледнем как се правят избори в държави, където вече са се провели изборите. В Румъния гласуваха по пощата

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов Източник: БНТ

Трябва да погледнем как се правят избори в държави, където вече са се провели изборите. В Румъния гласуваха по пощата, трябваше да има институционален диалог между управляващите и президента. Това заяви в "Денят започва" лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов. По отношение на предложението му за  ротацията на директорите на РДВР-та той добави, че е видно как управляващите не искат да възприемат нито едно разумно предложение. Ротацията ще даде възможност да се ограничат договорките между политическите сили на местно ниво, каза Цветанов. "Видяхте какво беше отношението на управляващото мнозинство - пълен саботаж. Не се възприе нито едно предложение от тези при президента", каза Цветанов.


Той се застъпи за видеонаблюдение в изборните секции. Колкото по-прозрачен е изборният процес, толкова по-вероятно е той да не бъде оспорен. Така ще се ограничат уговорките между политическите сили, казвам го защото за ГЕРБ това ще са първите избори, които ще провеждат и мисля че трябва да има допълнителна гаранция, защото 2019 имаше сигнали за опорочаване на изборите в община Гурково. Говори се за списъци и купуване на гласове и съм сигурен, че ако имаме разследваща журналистика може да има повече прозрачност, аргументира се Цветанов. 

Изпълнителната власт не е провеждала избори докато бях в ГЕРБ. Били са организирани от служебен кабинет или от правителство, на което му изтича мандата, каза още Цветанов. Костинброд - нали знаете кой го провокира и каква беше работата на журналистиката в деня на размисъл, припомни Цветанов. Няма доказателства за манипулации. Симбиозите между ГЕРБ и ДПС се видяха в Маджарово и Хасково. Отидете и питайте кой управлява във Варна и Хасково. Аз това го разбрах 2018, когато разбрах, че има договорка между премиера и ДПС. Никой от партията не знаеше за тази договорка. Това, което правя днес с РБ е да сме реалната алтернатива в тези райони. Но сега няма да е само ДПС, а ще е ДПС и ГЕРБ. 


Някой казват, че искате да откраднете от ГЕРБ, го попита водещата. "Глупости", отговори Цветанов, но не каза нищо повече.

Цветанов отрече, че има лична битка с Бойко Борисов. Когато виждаш, че каузата е предадена, или продадена - това не е предателство, това е да защитим хората, които трябва да бъдат парламентарно представени, че няма задкулисие и договорки. Винаги съм защитавал принципна позоция, никога не съм ходил по тези места да правя договорки с ДПС.

Бил съм много наивен, защото съм бил много отдаден. Така отговори Цветанов на въпрос сега ли е прогледнал. Водещата продължи с въпросите - "Защо не напуснахте през 2018 г., когато сте видели, че в списъка на Порожанов, даден Ви от премиера, има смени на шефове на горски стопанства, договорени според Вас с ДПС". Цветанов отговори, че трябва да се попита Дариткова, дали е имало договорка с ДПС за Рудозем. "Питайте я и за Ягодинска  пещера, защото когато дойдоха хората, които работят там, аз говорих със спортния министър и той заяви, че са му се обадили от ДПС да я прехвърли", завъртя отново разобличената вече от министър Кралев опорка.

"Това което правим ние е да бъдем реалната алтернатива в тези райони. Когато напусна Джема, структурите там казват, че съм от малкоте политици, които е ходил там", добави той. Цветанов не успя да отговори смислено защо не ги е казал всички тези неща преди три години. Според него ги казва сега, защото предстоят избори. Как очаквате хората да Ви вярват сега, след като преди години сте прикривали тези неща, а ги казвате сега, когато предстоят избори, попита водещата от БНТ.
По случая с Навални Цветанов каза, че и правителството, и Радев нямат адекватна позиция. Според него се говори за Навални, а се пропуска случая "Скрипал" и отравянето на трима души в България с новичок. 
"Трябва да има съдебна реформа, ние от РБ ще представим своята програма за такава промяна. Искаме закриване на Специализираната прокуратура и специализирания съд - те са елементи за политически натиск срещу неудобни на властта", каза в края на участието си Цветан Цветанов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени