Цветан Цветанов: Важно е да бъде съставено правителство без ГЕРБ

Цветанов продължи с изтърканите вече опорки за това, че държавната машина била използвана много сериозно, за да се попречи на "Републиканци за България" да влезе в българския парламент

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Важно е да бъде съставено правителство без ГЕРБ. Това каза председателят на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и ТV1. Напомняме, че водещият Веселин Дремджиев е обявен от Комисията по досиетата като агент "Богдан" на Шесто управление на Държавна сигурност. Удивително е двуличието, с което Цветанов и криптокомунистите от ДеБъ подминават този отвратителен факт. Нека припомним още, че агентурната дейност на Веселин Дремдживе е от 1985 г. и е свързана с отдел 02 на Шесто, който отговаря за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранните студенти, аспиранти, специализанти и преподаватели и по-специално за отделение 02, натоварено с "вражеските" прояви сред младежта в страната и международния младежки и спортен обмен.

 

"Ако ГЕРБ в момента имат определени притеснения, те все пак ще искат да има бързи избори, за да може да запазят и съхранят част от административния апарат", заяви Цветанов. По думите му изборите не могат да бъдат честни по начина, по който се провеждат и представят сега. Цветанов разказа крайно фантастичната история, която очевидно има всички характеристики на "фейк", че гласовете на съпругата, дъщеря му и приятелите, с които са гласували в тяхната избирателна секция са били отбелязани като 0 за Републиканци за България. Същото се било случило и с тези на Джема Грозданова и дъщерите й и това не били единични случаи. 

 

"Имаше определен натиск и особено последните 2-3 седмици от кампанията целият държавен апарат работеше затова да бъдат спрени всички тези, които извършваха политическа дейност от страна на Републиканци за България. В деня за размисъл, когато бях на територията на Велико Търново, по анонимен сигнал привикаха 10 човека, на които им се казваше да подпишат протоколи да не агитират в деня за размисъл, а те нямаха такива намерения. Правиха се обиски на коли, на домове и от тази гледна точка за всички стана ясно, че не сме нито патерица, нито сме имали нещо общо с ГЕРБ. В цялата тази кампания много от политическите субекти лансираха точно тази теза, която беше угодна, за да може все пак да направят всичко възможно, тези които са колебаещи се или симпатизират на Републиканци за България да потърсят някаква друга алтернатива", каза председателят на партията.

 

Цветанов продължи с изтърканите вече опорки за това, че държавната машина била използвана много сериозно, за да се попречи на "Републиканци за България" да влезе в българския парламент. "Убеден съм, че в това което направихме и начина, по който представихме нашите управленски решения може би сега съжаляваме, че не сме в българския парламент, защото смятаме, че темите, които трябва да се дискутират са как да обединим всички тези политически партии за важните решения, които трябва да направи държавата".

 

Цветан Цветанов каза, че партията, на която е председател би била част от партиите, които задават новото в парламента, но с политически решения, защото конфронтацията не дава нищо добро. "В момента има едно противопоставяне, този хаос няма да доведе до съставяне на правителство и ГЕРБ ще има възможността за краткото време за провеждане на нови предсрочни избори, да се окопити и може да се окаже, че те ще бъдат бъдещ печеливш в тези избори, ако бъдат проведени в максимално кратък срок", каза председателят на Републиканци за България.

 

Той припомни, че на консултациите при президента Републиканци за България предложи да има видео наблюдение, да имат възможност българите от чужбина да гласуват по пощата – това са неща, с които даваш възможност на хората да гласуват свободно. Относно липсата на резултатите от секциите, когато виждаш нули, а знаеш, че хората са гласували Цветанов попита, къде са тези гласове. "Ако се направят произволно няколко проверки в секциите ще се види колко много са недействителните бюлетини на Републиканци за България или на други партии, които искаха промяна в българското общество и в институциите в страната", заяви Цветанов.

 

Според него конфронтацията в парламента ще върви в две посоки - ГЕРБ ще се превръща в жертва от всичко това, което е за сегашното статукво и всички останали ще започнат да говорят един срещу друг.

"По-важно е партиите, които са извън ГЕРБ да направят така, че да се състави правителство, да се предприемат икономически, социални и законодателни мерки, които да са свързани с важните неща за един кратък мандат на един парламент. Няма как този парламент да има устойчивост за един 4-годишен мандат", прогнозира Цветан Цветанов. "По-важно е да има ясна програма за кратък срок от време най-неотложните неща да бъдат приети и да се гарантира честността на следващите избори.

 

Ако не се предприеме градивен подход от всяка една от парламентарните групи още повече ще падне доверието в българските политици и в българските парламентарни сили", каза Цветан Цветанов.

Той изрази мнение, че резултатът на ГЕРБ е такъв поради неглижирането на диалог, който трябваше да се води по важни теми като пандемията, икономическото състояние на страната, дори сега и планът за възстановяване и устойчивост, чиято трета версия е предоставена в петък, а срокът е 30 април да бъде предоставен в Брюксел.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени