Турският президент се отказа да гони посланиците на 10 западни държави

Причината за дипломатическия скандал е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, който вече 4 г. е в затвора без присъда

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган Източник: iStock

Турският президент Реджеп Ердоган се отказа да гони посланиците на 10 западни държавиТурският президент Реджеп Ердоган се е отказал от намерението си да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, сред които САЩ, Германия, Франция и Нидерландия, съобщи БНР.

 

Причината за дипломатическия скандал е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, който вече 4 г. е в затвора без присъда. В писмото на посланиците се посочваше, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция. А Анкара отвърна, че се прави опит за намеса в съдебната й система.

 

По-рано днес властите в Берлин и Париж отрекоха да са получавали официална информация за намерения на Ердоган да изгони посланиците им. В неделя американският държавен департамент поиска обяснение. А председателят на Европейския парламент Давид Сасоли определи действията на Турция като авторитарна тенденция. Опозицията на Реджеп Ердоган го обвини в опит за отвличане на вниманието от икономическите проблеми на страната със заканата да изгони първите дипломати на 10-те държави. 

 

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес. В очакване на решението на турското правителство Германия обяви, че е в "тясно сътрудничество и консултиране със засегнатите от заплахите партньори" и отбеляза, че не е имало официално уведомление от турската страна.

 

Говорителят на правителството в Берлин Щефан Зайберт посочи, че властите са загрижени и озадачени от коментарите на турския президент. "Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в съответствие с близките двустранни отношения на двете страна и тяхното сътрудничество в рамките на НАТО", заяви Зайберт.

 

64-годишният активист и бизнесмен Кавала бе оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 г. в парка "Гези" в Истанбул. Оправдателната присъда обаче бе отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на опита за преврат през 2016 г. За това той може да получи доживотен затвор без право на обжалване.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени