Твърдения за запълване на урните с попълнени бюлетини помрачиха втория ден от изборите в Русия

Прокремълската партия "Единна Русия" се стреми за запази абсолютното си мнозинство в Думата

Изборите в Русия
Изборите в Русия Източник: ИА Report

В Руската федерация бяха отворени изборните секции за втория ден от парламентарните и регионалните избори, предаде ДПА. След края на утрешния изборен ден се очаква Русия да има нов състав на 450-местната Държавна дума, който ще работи през следващите пет години, както и няколко нови регионални и градски парламенти.

 

Гласуването обаче вече беше помрачено от твърдения за широко разпространени измами. По време на първия ден от вота независими наблюдатели от организацията за изборни права "Голос" регистрираха около 2000 нарушения на процедурата, свързани главно със снимане и видеозаснемане - общ признак за купуване на гласове.

 

Според доклада на "Голос" е било широко разпространено колективно подаване на гласове от лица в униформа, което предполага, че правителството е мобилизирало всички държавни служители, за да осигури победа за управляващата партия "Единна Русия". Имаше и съобщения за хора, които гласуват по няколко пъти, както и за многобройни случаи на поставяне на попълнени бюлетини в урните.

 

Централната избирателна комисия обаче е отказала да допусне за разглеждане жалбите и просто ги е скъсала, според "Голос". В противовес на това ръководителката на ЦИК Ела Памфилова вчера похвали организацията на вота.

 

Прокремълската партия "Единна Русия" се стреми за запази абсолютното си мнозинство в Думата. Тя е подкрепяна от президента на Русия Владимир Путин, за когото изборите са важен тест за нагласите в обществото, отбелязва ДПА.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени