Украинското посолство с остра позиция срещу Радев: Констатациите му обслужват интересите на държавата агресор Русия

Поводът за тази позиция е коментарът за войната, който българският президент Румен Радев направи пред дипломати в неделя

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Репубулика България

Посолството на Украйна в София излезе с изявление във "Фейсбук" по повод анализа за войната, който българският президент Румен Радев направи пред дипломати в неделя.

 

"Най-голямата грешка бе контранастъплението. Спомняте си за възторжения период, в който всички ние подтиквахме Украйна към него. Аз бях убеден, че точно преди него беше времето за сядане на масата за преговори. Тогава Русия беше в слаба позиция, зашеметена от загубата на територии. Украйна беше в подем", каза Радев по време на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?".

 

Събитието бе организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт". Радев коментира, че сега Русия усеща военен подем и отхвърля прекратяването на огъня, а все повече се усеща умора от икономическите и социални последствия.

 

От посолството на Украйна изтъкват огромното си разочарование от подобни констатации на държавния глава, които "не подпомагат дипломацията, а обслужват интересите на държавата агресор".

 

Ето пълния текст на позицията на дипломатическата мисия:

 

Във връзка със запитвания от представители на българските масмедии относно изказвания на българския държавен глава по повод украинското контранастъпление Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор. 

 

Военната агресия на руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 година. 

 

Днес е 635-ия ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода. 

 

Всички предишни опити за мирно и дипломатическо урегулиране, с подписване на Минските споразумения-1 и Минските споразумения-2, вместо да изпълнят своята основна цел, всъщност позволиха на Русия да се подготви към пълномащабна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година.

 

Вместо мир и деескалация като резултат от дипломатическото разбирателство с държавата терорист, през този период стана избухването на най-страшна и най-разрушителна война в Европа след Втората световна война. 

 

Сядането на масата с агресор, който идва с цел да унищожи, да заличи украинската държавност, да извърши системен геноцид срещу украинския народ пред очите на цивилизован свят в 21-ви век, е невъзможна опция. 

 

Докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир. 

 

Призивите към мир и преговорите не дават резултат пред лицето на терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора. 

 

Важно е да се подчертае, че освобождението и защитата на суверенитета и териториалната цялост е дълг на държавата и въоръжените ѝ сили, което се определя в конституцията на всяка една демократична съвременна държава. 

 

След почти стохилядите регистрирани престъпления в Украйна като доказателство пред Международния наказателен съд, след нарушаването на всички норми на провеждане на война, след ядрения шантаж мирът може и трябва да бъде постигнат изключително и само при условията, предвидени във Формулата за мир на Президента на Украйна и подкрепени от международната общност.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени