В Европарламента разкостиха Рюте за Шенген, депутатката от Нидерландия Тинеке Стрик заяви: България е жертва!

В същия дух е и краткото изявление, което дава председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия: "Коментарите на Рюте са обидни и те не отговарят на действителността

Европейският парламент
Европейският парламент Източник: ЕП

Според евродепутатката от групата на Зелените/Европейски свободен Алианс - Тинеке Стрик, премиерът на Нидерландия Марк Рюте не се опира на ясни доказателства и факти, когато се опитва да аргументира позицията си срещу присъединяването на България към Шенген.

 

Тя определя думите му, че всеки би могъл да премине българо-турската граница срещу 50 евро като "приказки от типа на парти за рожден ден" и смята, че по този начин той решава вътрешно политически проблеми и дори се говори, че ако каже "да" на страната ни, правителството може да падне.

 

Евродепутатите не изглеждат особено словоохотливи към задаващата се гореща тема утре. Опитите на БНР да потърси мнението на съпартийците на холандския премиер или остават без отговор, или срещат едносричното "не". Други, които не искат да афишират подкрепата си за България, отговарят, че действат активно зад кулисите, но не желаят да говорят публично в момента.

 

Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер дава писмен отговор на въпроса как ще коментира изявлението на премиера Рюте, че всеки може да премине българо-турската граница срещу 50 евро. Той гласи: "Премиерът Рюте направи твърдения за България, които не са на висотата на уважението, което страните-членки дължат една на друга. България е изпълнила всички необходими условия за присъединяването си към Шенген още преди години. Време е да се уважи нейния напредък и тя да бъде приета в пространството за свободно движение".

 

В същия дух е и краткото изявление, което дава председателката на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия: "Коментарите на Рюте са обидни и те не отговарят на действителността. Той би трябвало да покаже повече уважение към една страна-членка и към народа й. Комисията вече заяви, че България е готова да се присъедини към Шенген".

 

По-словоохотлива е холандката Тинеке Стрик от групата на Зелените/Европейски свободен алианс. Според последните думи на премиера Рюте, Нидерландия не казва "не" на България за Шенген, а "не" сега, като дава да се разбере, че догодина може да има друга позиция.

 

Запитана кое сериозно неработещо нещо може да се промени за такъв период, което да накара г-н Рюте и холандския кабинет да променят позицията си, Стрик коментира:

"Наистина ми е трудно да отговоря. Лично аз не намирам Рюте за човек, на когото може да се вярва по този въпрос, защото се вижда, че той не се опира на ясни доказателства и факти. Казва, че има корупция сред полицаите и Комисията е тази, която трябва да докаже, че не е така. Като страна-членка, трябва да имаш известно доверие на докладите на Комисията и ако не вярваш в нещо, самият ти трябва да представиш доказателства, а не да очакваш друг да направи това. Както да кажеш, че Комисията, която си е свършила работата, трябва да направи това. 

 

Рюте в известен смисъл си играе с аргументите, тъй като всеки път чуваме различни - корупция, върховенство на закона. Разбира се, проблеми там имаше и има какво още да се направи, не искам да твърдя, че в България всичко е ок. Въпросът е обаче дали това в момента е истинската пречка за присъединяването на България към Шенген, тъй като има съответните механизми за проверка дали нещата са се подобрили. Така че понякога той използва тези аргументи, друг път - за нередовната миграция и по-точно за идващите в България от Турция, след това в Унгария, Австрия и че трябва да се избягват вторичните придвижвания. Това обаче е съвършено различен аргумент и не мисля, че е убедителен.

Смятам, че като колега в ЕС трябва да вдъхваш доверие и да си много ясен каква е поантата ти. В противен случай създаваш недоверие и усещането, че каквото и да се направи, не го приемаш. Така става още по-трудно наистина да накараш България да промени нещо, защото от другата страна ще си кажат: "Като променим това, ще използват друг аргумент". Смятам, че това се прави повече по вътрешнополитически причини".

 

"От доста време в долната камара на парламента в Нидерландия има недоволство от разширяването на ЕС и присъединяването към Шенген. Дълго време имаше голяма съпротива срещу Хърватия и накрая, тъй като Нидерландия остана сама, след като натискът стана твърде силен, тя трябваше да отстъпи за нея. Става дума за поведение от типа: "Не искаме разрастване на ЕС, нито на Шенген" и мисля, че това до голяма степен е свързано с отрицателното отношение към миграцията", допълва Тинеке Стрик. 

 

Тя се солидаризира с тезата, че страната ни е жертва.

"Така могат да бъдат атакувани последните страни, които кандидатстват за Шенген. Правителството подхранваше тези чувства, те не са паднали ей така отгоре и сега дойде и допълнението от долната камара, която прие резолюцията преди около две-три седмици. Тя инструктира правителството да не пуска България в Шенген. От нашето постоянно представителство чувам да казват, че ще настъпи правителствена криза, ако кажем "да" на България сега. Не знам дали е истина.

Управляващата коалиция вече премина през различни кризи - за прием на хора, търсещи убежище, например. Това замря напълно по време на кризата с ковида-а и сега се оказва, че трябва да имаме повече логистика от тази, с която разполагаме, защото в момента хората спят по улиците. Това предизвика огромна криза сред управляващите. Сега се появи и друга криза с мерките по климата. Усещането е, че ако правителството не се вслуша в долната камара, още повече, че тази резолюция е подписана и от коалиционните ни партньори, можем да влезем в криза, която да не можем да разрешим.

 

Затова в случая България наистина е изкупителната жертва. Има много аргументи, които нямат нищо общо с нея. Самата аз имам известни резерви за някои от начините, по които се пазят външните граници заради нарушаването на човешките права. Има разкрития на "Лайтхаус" от тази седмица, че хора се държат в клетки, за отблъсквания към Турция, за да нямат реален достъп до процедура за даване на убежище. За мен това е причина за безпокойство, но не и за холандското правителство".

 

- Като става дума за миграция, нека напомним, че те не влизат само от България, а също от Гърция, Италия, Испания, Португалия, Франция...

Отново да повторим - когато казваш нещо, трябва да го докажеш. Не мисля, че има много ясни доказателства, че в момента има доста нелегална имиграция, която да идва от България. Когато се вземат решения, не трябва просто да казваш, че си чул някакви твърдения, а те трябва да бъдат доказани. В момента в Европа има много повече проблеми с вторичните придвижвания, защото на много места, когато подадат заявление за убежище, се оказва, че няма места и те трябва да продължат на някъде.

Истина е, че като паднат вътрешните граници от България и Румъния, отчасти се повишава рискът в тази насока.  Но това трябва да се реши по друг начин. За мен е по-належащо да имаме обща система за убежището, при която всеки поема разумна отговорност и да се гарантира, че всеки има точните стандарти за прием и процедури. Не може всичко да пада върху страните на първа линия. А и не може да се казва, че България не принадлежи към нас, тъй като тя е в ЕС вече 15 години.

Крайно несправедливо е да има страни-членки, които да са лишени от основното право на ЕС като свободното движение. Трудно е да се намери обяснение защо държиш 15 години хората в чакалнята.

 

- Как ще коментирате думите на премиера Рюте, че всеки би могъл да мине българо-турската граница срещу 50 евро?

Наистина не знам, просто не знам. Това е изключително силно обвинение. В такъв случай трябва да представиш някакво доказателство или поне доклад, в който има такъв извод. Но не и да говориш като на парти за рожден ден, например. Всъщност, България и Румъния влязоха в ЕС през 2007-ма година, след дълго чакане. След това много хора казваха, че твърде бързо сме ги приели, а те имат все още огромни проблеми с корупцията, върховенството на закона и това като че ли все още играе своята роля, в смисъл: "Не трябваше да ги пускаме, не бяха подготвени, не са добре дошли".

 

Всичко това има своето влияние и върху отношението в момента. Още нещо искам да добавя, след като Нидерландия заяви, че ще пусне Румъния, а България - не. Това не е много честно като поведение, защото се знае, че двете страни не могат да се разделят така лесно. Между тях няма вътрешен контрол и той не може да се възстанови за една нощ. По-скоро това е жест, с който се казва: "Вижте, ние сме нюансирани, не винаги негативно настроени". Но са напълно наясно, че отхвърляйки България, те отхвърлят и Румъния." 

 

Честно казано смятам, че въпросите с вътрешните проблеми в коалицията или липсата на обществена подкрепа могат да бъдат преодолени. Рюте създаде собствените си проблеми, след като всеки следващ път беше негативен и така ги рамкира в негативен аспект. А можеше просто да каже: "Ние сме един ЕС, безсмислено е толкова дълго време да имаме страни-членки втора ръка, трябва да се отървем от това и аз поемам отговорността". А сега се крие зад вътрешна и национална липса на подкрепа, но именно той беше този, който направи тази подкрепа толкова крехка. Всъщност, той все още може да се справи с проблема, защото хората в Нидерландия са заети със съвсем други неща от това дали България и Румъния ще бъдат допуснати в Шенген. Безпокои ги икономическата и енергийната криза и неща от този тип. Така че ако имаше политическа воля, нямаше да има и проблем.

 

Да напомним още, че това се случва, докато в Европа има война и то я разделя допълнително...

Много е лошо, че използваме енергията си за създаване на вътрешни конфликти, когато наистина трябва да бъдем единни и да показваме заедно солидарност с Украйна. Това създава допълнителни конфликти и недоверие един към друг.  Така не правим ЕС по-силен и е наистина жалко.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени