В Норвегия социалистите напуснаха преговорите за формиране на правителство

Това вероятно ще доведе до съставяне на левоцентристко правителство на малцинството

Аудун Люсбакен
Аудун Люсбакен Източник: Sosialistisk venstreparti

Норвежката Социалистическа лява партия съобщи днес, че се е оттеглила от преговорите за формиране на управляваща коалиция, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това вероятно ще доведе до съставяне на левоцентристко правителство на малцинството.

 

Работническата партия, Партията на центъра и Социалистическа лява партия спечелиха повече от половината места в парламента на произведените на 13 септември избори в Норвегия. Трите формации обаче не успяха да преодолеят своите противоречия по въпросите за околната среда и разпределянето на благата в хода на предварителните си разговори тази седмица.

 

"Ние не вярваме, че може да открием политическа платформа . . . за да имаме достатъчно агресивна политика в областта на климата", заяви пред журналисти лидерът на Социалистическата лява партия Аудун Люсбакен.

 

Ръководителят на Работническата партия Йонас Гар Стьоре, който се очаква да стане следващият премиер на Норвегия, каза, че едно правителство на мнозинството би дало на страната най-голяма степен на предсказуемост.

 

Правителствата на малцинствата са нещо обичайно за Норвегия и сегашната министър-председателка Ерна Сулберг от Консервативната партия бе начело именно на такъв кабинет през по-голямата част от осемгодишния период, в който заема поста.


Сулберг заяви, че ще се оттегли веднага щом Стьоре е готов да поеме властта. Това най-вероятно ще стане в средата на другия месец, отбелязва Ройтерс.

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени