Валентин Николов: За да се откъснем от зависимостта на руското ядрено гориво, служебното правителство трябва да сключи договор с "Уестингхаус"

В момента ние плачем за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", добави бившият изпълнителен директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов
Валентин Николов Източник: Zonanews

Още преди войната с Украйна, цените на енергията у нас започнаха да се качват. Тогава България показа, че може да устои на тази енергийна криза, но тя задоволи и целия регион. Има голям дефицит на енергия в региона. Много време се мъчехме да развием това повече битови абонати да има в газоснабдяването. Сега, когато войната в Украйна е в ход, се оказа, че е хубаво, че в България само 3% от населението е газифицирано, защото нямаше да има откъде да вземем газ. Това каза по bTV бившият изпълнителен директор на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

 

Няма да влезе гориво (за АЕЦ "Козлодуй, бел. ред.), което не е лицензирано, нека да успокоим хората. То ще работи заедно с руското гориво. "Уестингхаус" ще купуват урана, ще го обоготяват и ще го доставят в България. Това е добро за страната ни, така се диверсифицират източниците. Така ще се откъснем от зависимостта на руското ядрено гориво, добави Николов.

 

"Винаги е добре да имаш алтернатива. Същото важи и за договора с "Фраматом" за свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Този договор също ще помогне да се откъснем от руската зависимост", изтъкна той.

 

"В момента ние плачем за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". НС е взело решение и служебното правителство трябва да почне да действа. Ако започнем веднага процесите, до 2032 година ще можем да включим новия блок в енергийната система. Така ще подпомогнем нашата икономика, а ще можем и да изнасям ток за региона, защото ще има недостиг. Категорично ни трябва седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това ще трябва да стане с технологията AP1000", добави Николов и беше категоричен, че въглищните централи са необходими на българската енергетика. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени