Валентин Радев, бивш вътрешен министър: Предишният министър гонеше политически дейци, вместо да пази границата. Предишното правителство я изпусна

" Време е да бъде потърсен Бойко Борисов заради личните му контакти с Ердоган. Няма нищо срамно в това да се поиска помощ от Турция, да се направи среща с валията на Одрин" - предлага той

Валентин Радев
Валентин Радев

За нелегалната миграция и проблемите, по БНТ говори Валентин Радев,  бивш вътрешен министър:


След трагедията в Бургас, виждаме завишен контрол?


Този случай ни отвори очите, министърът каза, че миграцията е увеличена 6 пъти и преди няколко месеца е трябвало да се вземат мерки, сега се взимат и ще дадат резултат, това е посоката. Но какво е направено преди това? Защо стигнахме до тука?

 

Вие журналистите не успяхте, а сигурно са сте търсили информация. Управляващите успяха да скрият двама души - главният секретар на МВР, който знае какво се случва там и вторият човек - главният комисар на Дирекция Гранична полиция- Моллов. Моллов знае всичко, но аз не успях да говоря с него. И вие журналистите, не стигнахте до него.


Спорен Радев България има капацитета да реши проблема с трафика на бежанци: "България го е правила. През 2016 година стигнахме нула трафик през наша територия. През 2016, 2017 и 2018 година-нулев натиск. Тогава Борисов, Захариева и посланика ни Неински се справиха, следователно държавата има капацитет. Фронтекс откри агенция тук и това беше знак, че се справяме отлично".

 
Бившият вътрешен министър анализира промяната в ситуацията: "В Турция, сега тези мигранти са 5 млн, може би е ред да дадем на Турция още пари. И нас също се промени ситуацията- предишният министър гонеше политически дейци, вместо да пази границата. Предишните управляващи я изпуснаха.  Време е да бъде потърсен Бойко Борисов заради личните му контакти с Ердоган. Няма нищо срамно в това да се поиска помощ от Турция, да се направи среща с валията на Одрин.

 

Защото има дълбок пробив в институцията. Извикайте Моллов, да ви разкаже какво се случва. Разпънете го на кръст. Министърът също да каже тези неща. Защо не провокирате въпроси и към Президента, да свика КСНС.

 

Аз гледам и виждам, че даваме жертви вътре в България. Това е посегателство над националната сигурност. Президентът трябва да свика КСНС , нека създаде консенсус между полтическите сили и да се съсредоточат над това" - предлага Валентин Радев. 

Що се отнася до оградата, според Радев тези 234 км искат поддържка, всеки има дом и знае, че трябва да се поддържа: Обрасли били-почистети ги! Областните управители да си влезнат в ролята, Българската армия ли ще го прави?! Има фирми за това, да се поддържа физически, но и системите да се поддържат. 160 млн. евро ни даде Европа, сега да ни дадат нови. Дадоха 700 млн. евро на Турция миналата година и сега имат по-малко мигранти". 

"Ние от ГЕРБ променихме закона за отбраната и разрешихме армията да помага - нека пратят 68-ма бригада на съвместните сили, те знаят какво да правят. Не да пращат сухопътни сили - те ще се стараят, но няма да се справят. Не виждам да го правят. Тогава спецбригадата накъса веригите, нека го направят" - казва той.

Още от "Политика"

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

Служебният премиер посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени