Външните министри на Г-7 обсъждат в Лондон руските тролове, Китай и пандемията

Великобритания, председател на Г-7 тази година, иска групата на седемте най-богати държави да осигури "механизъм за бърз отпор" срещу руската дезинформация

Срещата на външните министри на Г-7 в Лондон
Срещата на външните министри на Г-7 в Лондон Източник: VOA

Започна срещата на външните министри от Г-7 в Лондон. Представителите на водещите световни икономики се виждат за първи път "лице в лице" след повече от 2 години заради пандемията, която обхвана света миналата година. Основна цел на форума е да бъдат намерени нови начини за защита на международния ред от външни заплахи. Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са кризата в Мианмар, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, климатичните промени, предаде BBC.

 

Великобритания, председател на Г-7 тази година, иска групата на седемте най-богати държави да осигури "механизъм за бърз отпор" срещу руската дезинформация. В интервю за агенция "Ройтерс" преди срещата Рааб заяви, че трябва да се даде решително противодействие на руските лъжи и пропаганди. "Проруските тролове публикуват коментари за Украйна и други региони с цел да повлияят на общественото мнение. Техните тези се възпроизвеждат и чрез руските медии. Това е добър пример за тази борба на изтощение, която ние водим. Ние ще обединим големите държави, за да защитим свободните общества", категоричен е Рааб.

 

Очаква се на срещата той да представи изследване на мрежите на руските тролове. Наблюдението е направено от "Форин офис" и откроява, че основна цел на руската пропаганда машина стана западната преса. С анализ на руската пропаганда и дезинформация от няколко години се занимава и Европейския съюз и НАТО, като в Алианса влизат шест от страните-членки на Г-7. На среща с американски държавен секретар Антъни Бринкън се достигна до извод, че има обединяване на държавите с еднакво мислене и ценностна система за по-тясно сътрудничество срещу заплахите, които идват от страна на Русия, но и Китай.

 

Русия е била тема на двустранен разговор между върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и американския държавен секретар Антъни Блинкън. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на министрите на външните работи на Г-7 в Лондон, съобщиха от европейската служба за външна дейност.

Още от "Политика"

Борисов предаде властта, изненадващо похвали Радев за подбора на служебния кабинет

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ", каза още Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени