Въпреки недоволството на бизнеса проектобюджетът ще бъде обсъден от кабинета и най-вероятно внесен в парламента

Според текстовете пенсиите трябва да бъдат увеличени с 6,1 на сто от 1 юли по швейцарското правило

Министерски съвет на Република България
Министерски съвет на Република България Източник: Zonanews

Кабинетът се очаква да гласува бюджетните закони за тази година, които трябва да бъдат обсъдени в парламента. В предварителния дневен ред са залегнали и решения, свързани с подпомагането заради високите цени на електроенергията за небитовите потребители.

 

Въпреки недоволството на бизнеса проектобюджетът ще бъде обсъден от кабинета и най-вероятно внесен в парламента: Той предвижда минимална работна заплата от 710 лв. и максимален осигурителен праг от 3400 лв. от 1 април, заяви в предаването "Неделя 150" финансовият министър Асен Василев.

 

Попитан дали е отправял груб коментар към работодателите, Василев отговори: "За истината не трябва да се извиняваме. Този ежегоден панаир, ако искаме така да го наречем, ще изчезне и ще има абсолютна предвидимост какво се случва спрямо това как се развива икономиката и как се развиват средните нива на заплащане в икономиката".

 

По Плана за възстановяване трябва да започнат да пристигат 1,6 млрд. лв. през юни, подчерта министър Василев и обясни, че това не е пряко обвързано със затварянето на енергийни мощности. „Което би ни позволило от една страна част от българските мощности да се ползват сезонно, точно когато ни е необходимо през зимата, за да посрещнем зимния пик и ни дава доста по-голяма гъвкавост в използване на системата и доста по-голяма гъвкавост как във времето мощности биха излезли от употреба".

 

Освен параметрите на държавния бюджет, се очаква кабинетът да гласува бюджетите на НОИ и здравната каса. Според текстовете пенсиите трябва да бъдат увеличени с 6,1 на сто от 1 юли по швейцарското правило.Кабинетът се очаква да гласува бюджетните закони за тази година, които трябва да бъдат обсъдени в парламента.

 

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени