ВАС отказа да отстрани заради липса на уседналост вицето на Лозан Панов

Решението на съда не подлежи на обжалване

Мария Кисимова-Моасе
Мария Кисимова-Моасе

Тричленен състав на ВАС оставя без разглеждане като недопустима жалбата срещу регистрацията на кандидатпрезидентската двойка - Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе заради "уседналостта" й.  Жалбата бе от ВМРО, представлявана от лидера си Красимир Каракачанов, който се позовава на нейни интервюта пред национални медии, че не е живяла трайно в България в последните години.

 

ЦИК, която се явява ответник в това дело - тъй като се атакува неин акт, изобщо не е изразила становище.  Тричленният състав с председател Кремена Хараланова и членове Любомира Мотова и Мира Райчева (докладчик) постановява следното решение:

"Съобразно разпоредбата на чл. 321, ал.3 от ИК отказът за регистрация на президент и вицепрезидент на републиката може да се обжалва пред Върховния административен съд, от което следва, по аргумент от противното основание, че позитивното решение на ЦИК - това за регистрация на президент и вицепрезидент, не подлежи на съдебно оспорване". 

 

"Наред с това, съдът намира, че за жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент. В случая оспорващата страна не установява наличието на пряк и непосредствен личен интерес от обжалване на административния акт".

 

Съставът доуточнява, че от акта с регистрация на кандидат-президентската двойка за подаващия жалбата няма как да е последвало "неблагоприятно засягане"  - затова и партията на Каракачанов няма правен интерес.

 

Решението му не подлежи на обжалване.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени