Васил Тончев: Самонадеяно е Радев да тръгва към втори мандат, без да се е разбрал с БСП

Освен напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, виждам напрежение и от президентската институция спрямо "Позитано", казва социологът Васил Тончев

Васил Тончев
Васил Тончев Източник: Сова Харис

Румен Радев е прекалено самонадеян, ако обявява решението си да се кандидатира за втори мандат без споразумение с БСП.

Това коментира за Агенция "Фокус" социологът Васил Тончев във връзка с отчета на държавния глава по повод 4 години от встъпването му в длъжност.

"Изненадващо беше решението на президента да съобщи на отчета си, че ще се кандидатира за втори мандат. Дори звучи нелепо, тъй като не личи, че се е споразумял с ръководството на БСП. А да направи този ход, без да има такова споразумение и някак си да мине през главата на ръководството на БСП, е абсурдно. Това означава, че ще си разминат позициите и евентуално той би трябвало да не разчита на тяхната подкрепа", коментира Тончев.

 

По думите му това ще доведе до опасност той дори да се яви, да не може да прескочи балотажа, ако нито една от системните партии не застане зад него.

"Смятам, че ако се е споразумял предварително с БСП, може би ще получи подкрепа от тях. Но ако не го е направил и по този начин им извива ръцете, като ги поставя пред свършено положение, тогава мисля, че те са в много неудобна ситуация. Някак си някой отвън предварително да им налага техния кандидат, при положение, че те имат устав и правила, по които да минат, за да номинират своя кандидат и да вземат решението си. Прекалено е самонадеян, ако няма споразумение с БСП", допълни още Васил Тончев.

 

Ако ГЕРБ бъде първа политическа сила на парламентарните избори, шансовете на Бойко Борисов да се яви на президентския вот стават много по-големи, коментира още Васил Тончев.

"Много е трудно отсега да се говори за президентските избори. Може да се случи така, че Борисов и Радев да се изправят в директен двубой. Вероятна хипотеза е, но преди това трябва да видим резултатите от парламентарните избори и според тях ще се определят и кандидатите за президентските. Сега е много рано, но ако ГЕРБ бъде първа политическа сила, тогава шансовете Борисов да се яви и на президентския вот, стават много по-големи", заяви Тончев.

 

Във връзка с това дали президентът се опитва да привлече всички опозиционни гласове с думите, че 2020-а е годината на българското събуждане и че доверието в парламента е рухнало, Тончев коментира:

"Според мен това е негова илюзия. Хората, които бяха на площада, привлякоха общественото внимание, разместиха политическите нагласи в голяма степен, но това изобщо не е като цяло българското общество. Както виждаме и в изследванията, системните партии продължават да имат значителна подкрепа. Става дума и за ГЕРБ, БСП, ДПС. Ако той не работи с нито една, не виждам как ще му се получат нещата".

 

По думите му напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 е стигнало до там, че няма как да бъде потушено.

"Може да бъде решено само на избори. Но освен напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, виждам напрежение и от президентската институция спрямо "Позитано", каза още Васил Тончев.

 

 

Още от "Политика"

Радомир Чолаков: Има дискусии за това как трябва да бъде конструирано избирането на служебно правителство

Днес бяха обсъдени предложенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Денков: България развива успешни модели на сътрудничество със световните върхове в науката

Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE)

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС: Ще участваме единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията (НА ЖИВО)

Очевидно той (Денков, бел. ред.) няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него, заяви Десислава Атанасова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени