"Възраждане" и ИТН напуснаха залата заради гледането на промените в Конституцията

БСП влезе в обичайната си роля на сърдит хейтър

Депутати от "Възраждане"
Депутати от "Възраждане" Източник: Zonanews

Проруската партия "Възраждане" и творението на бившия чалга певец Трифонов "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала за гледането на промените в конституцията на второ четене. БСП, която също се обяви против реформата в основния закон обаче, остана и дори се зачуди защо другите са си тръгнали.

 

За напускане на залата първи призова Тошко Йорданов от ИТН. През последните дни парламентарната му група също се включи в опитите за саботаж на пленарните заседания заедно с "Възраждане" и БСП точно заради конституционната реформа.

 

Тошко Йорданов, ИТН
Тошко Йорданов, ИТН Източник: Zonanews

След него на трибуната излезе и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който призова хората си за същото, след което депутатите на двете групи напуснаха заедно. Той се закани, че партията му ще подготви жалба до Конституционния съд, в която ще се включи и ИТН. За това са им нужни 48 депутатски подписа - точно колкото имат двете групи.

 

Костадин Костадинов, Възраждане
Костадин Костадинов, Възраждане Източник: Zonanews

Изненадващо, БСП реши да остане в залата, въпреки че червените депутати се заканиха, че няма да са в залата, ядосани на започналия демонтаж на МОЧА (Паметника на съветската армия). Лидерката на социалистите Корнелия Нинова се закани, че хората ѝ ще останат, за да гласуват против всяка една промяна.

 

Корнелия Нинова, БСП
Корнелия Нинова, БСП Източник: Zonanews

"Това, което правят "Възраждане" и "Има такъв народ", е най-малкото любопитно. Ако бойкотират този процес, въпросът е защо между първо и второ четене са внесли десетки предложения за промяна. Ако някой бойкотира нещо, не прави така", коментира Нинова и обясни, че групата ѝ не е внесла нито едно предложение, защото са принципни.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени