"Възраждане" предложи референдум за това да пуснем ли Северна Македония да преговаря с ЕС

"Възраждане" предложи референдум дали да бъде вдигнато ветото върху началото на преговорите за еврочленство на Република Северна М...

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: Труд

"Възраждане" предложи референдум дали да бъде вдигнато ветото върху началото на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. "Ако няма нагласа в тази посока, сме готови да започнем подписка за национален референдум, съгласно Закона за допитване до народа", заяви Костадин Костадинов, председател на партията в декларация от парламентарната трибуна.

 

Той подчерта, че в обществото има сто процента консенсус и той е България да не прави отстъпки по темата с РСМ. "Консенсусът е ясен, гласен, формален и неформален", заяви лидерът на "Възраждане". "Формален, защото е закрепен с позиции на предишни български правителства, парламенти, и неформален, тъй като огромната част от обществото ни е категорична, че отстъпки не трябва да се правят нито за българската история, нито за българската култура, език, чест и достойнство - те не са за продан", обясни Костадинов.

 

Той отбеляза, че вчера е станало ясно, че има разлом по този въпрос във властта. "Стана ясно от един от партньорите в управлението (пост на Слави Трифонов във Фейсбук), че има разминаване във вижданията между партньорите в управлението дали трябва да се вдигне ветото, което България наложи за началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС", посочи още Костадин Костадинов.

 

"В тази ситуация, подчерта лидерът на "Възраждане", когато има неразбиране вътре в самата управляваща коалиция и при условие, че има безспорен консенсус в обществото, единственият начини той да бъде закрепен и институционално, и да не се позволи на правителството да заобиколи мнението както на Народното събрание, така и на сто процента от българското общество, е по темата да се проведе референдум.

 

Той трябва ясно и категорично да каже дали българите одобряват намеренията на българския премиер, "заявявани вече доста официално", за това, че България трябва да вдигне ветото или не одобряват", посочи Костадин Костадинов. "Глас народен, глас Божи", завърши той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени