Велислав "Гробаря" Минеков сътвори нов скандал в Министерството на културата

Това разкри народният представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев

Министерство на културата
Министерство на културата Източник: Zonanews

Велислав Минеков, известен като "Гробаря" (заради ковчезите, които разнасяще преди две години по време на метежите, бел. ред.) е сътворил нов чутовен скандал в повереното му от Радев министерство. 

 

Велислав Минеков
Велислав Минеков Източник: Скрийншот/bTV

След като служебният принципал на ведомството изпрати известния отровител на кучета и фен на путинизма Светослав Трайов на форума в Давос миналия месец, се оказва, че Минеков е нарушил закона и по отношение на държавните пари, пръснати за командировката на своя съветничка. За казуса алармира депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който се позовава на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

 

"Определените за командироване лица от изпълнителната власт следва да бъдат органи на изпълнителната власт, съобразно чл. 19 от Закона за администрацията или служители на трудово или служебно правоотношение във ведомството", заяви Гаджев.

 

Заповедта за командироване, подписана от Минеков
Заповедта за командироване, подписана от Минеков Източник: Zonanews

Той обаче разкрива, че един от общо тримата в делегацията, участвала на форума в Давос, Швейцария (Светослав Трайков (съветник на Минеков и член на Борда на НДК, бел. ред.), Живка Хаския (член на комитета по културните въпроси към Съвета на ЕС и първи секретар по култура в постоянното ни представителство в Брюксел, бел. ред.) и Елена Николова (съветничка на Минеков) е изпратен в нарушение на закона. Става дума за последната – Николова.

 

"За нея няма данни да е назначавана на трудово правоотношение в политическия кабинет на министъра на културата. Има сключен договор от 4 август 2022 г. за предоставяне на услуги към него (граждански договор), но не е служител на МК, а изпълнител по ЗОП", алармира Гаджев.

 

И добавя, че именно нейните и на Трайков разписани средства за командировката са двойно по-високи от приетите по наредбата. В същото време те разполагат и с 3 нощувки в Давос, докато Живка Хаския – едва с 2. Елена Николова бе главен секретар на ведомството в първия мандат на Минеков като служебен министър.

 

В това й качество тя бе и член на Национален фонд "Култура" заедно със скулптора до идването на четворната коалиция на Кирил Петков на власт.

През февруари м.г. тогавашният министър на културата Атанас Атанасов поиска оставките на целия Управителен съвет и ги получи. Впоследствие Николова отново се е озовала при Минеков, но вече като съветник по граждански договор.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени