Весела Лечева, служебен министър на спорта: Нинова да поеме отговорността с оставка

"Тежките политически грешки, които направихме в последните 2 години и ни отредиха второстепенна роля в политическия живот, това е най-тежкото обвинение срещу Корнелия Нинова" - казва Лечева

Весела Лечева
Весела Лечева Източник: БСП

Весела Лечева, служебен министър на спорта в bTV в рубриката "Защо, г-н Министър":


Кой да оглави комисията по спорта в Парламента се превърна в "ябълката на раздора", защо?

 

И аз бях изненадана от този развой. Усещането ми е, че това беше евтина сюжетна пиеса, с една единствена цел – много хора искат за един ден да станат национални герои и да изгреят. 


Кои са тези хора?

 

Главните действащи лица. За мен няма никакво значение кой ще е начело на тази комисия, важното е с какво ще се занимава комисията. Проблемите и предизвикателствата пред българския спорт са твърде много. Ако главните действащи лица знаеха какво пише в проучването на Барометър, къде е България тези статистики – други щяха да бъдат действията.

 

Ние сме на дъното на всички класации. 61% от българите казват, че никога не се занимават със спорт. Бюджетът на Министерството на спорта е много нисък. В това проучване средствата, които се определят на човек за спорт са 2.5 евро, в другия край на класацията са Дания и Холандия – близо 300 евро. Мисля, че Комисията трябва да се занимава с тези въпроси.


Вие също бяхте въвлечени в този спор. Кои са Вашите приятели в ДПС?

 

Нямам приятели. Може да се види през последната година какви са били моите отношения с ДПС.

 

Вие коментирали ли сте с ДПС кой ще вземе тази комисия?
Никога не съм знаела в кои ръце, в коя партия ще бъде тази комисия.


Защо ДПС се вълнува толкова много от комисията по спорт?

 

Нямам представа. Попитайте тях. В публичното пространство много се експлоатира името Радостин Василев. Ако той е лицето на българския спорт за ПП, мога да кажа само – толкова за тази промяна.  


Възможно ли е първият осъден министър у нас да е този на спорта?

Всичко е възможно. България е правова държава – въпрос на факти.


Вашият предшественик е подал сигнал в Антикорупционната комисия. В управлението ли сте на Българския стрелкови съюз?

 

Бях в управлението, през февруари бях избрана за председател. след като бях назначена за служебен министър предприех всички законови действия, за да предотвратя конфликт на интереси. Вече съм се оттеглила от всички ръководства, в които съм била – като член на Управителен съвет, като председател и като редови член на други спортни организации. Всичко, което зависи от закона, съм го предприела.


А знаете ли, че в търговския регистър все още стои вписано вашето име. Това са три месеца по-късно?

 

Да, знам, аз вече не съм в управителните органи на тези организации. Това е въпрос на техни решения кога ще свикат Общите сърбания, за да бъдат промени тези факти. Имам своите молби и заявления, които се изискват по закон. Предприела съм всички действия, за да избегна конфликт на интереси. 


Вие сте в ситуацията на Кирил Петков…


Не могат да се сравняват по никакъв начин двата казуса. Законът изисква съвсем други мерки да се предприемат, когато става въпрос за друго гражданство. Специално питах дали не съм в хипотезата на К. Петков. Съветвах се с юристи и специалисти, които са писали Закона за конфликт на интереси. Много са различни казусите.


Защо федерациите не свикват тези Общи събрания, за да Ви освободят?

 Въпросът е към техните ръководства. Аз не участвам вече в тях.

 

Като министър на спорта Вие предлагате на МС да се дадат 3 млн. лв. на базата, която се ползва от Федерацията, която Вие управлявате, според търговския регистър.

 

Българският стрелкови комплекс с решението на МС влиза в активите на 100% държавно търговско дружество, каквото е Национална спортна база. НСБ стопанисва повече от 20 спортни обекта. Всички тези съоръжения се използват от българските спортни федерации. 3 млн. са преведени на Национална спортна база, а не в сметката на Български стрелкови съюз.

 

Тези средства са предназначени за ремонт на стрелковия комплекс. Отидете да видите състоянието на комплекса. Там е единственото място, където могат да се провеждат състезания от националния спортен календар. Сумата, която беше определена за ремонт, е близо 6 млн. лв. Могат да ме обвинят в конфликт на интереси спрямо целия български спорт.


Поканихте Кирил Петков и Асен Василев. Какво искахте да им покажете?

 

Исках да им покажа сборните договори, които касаеха общото състояние на дружествата. Говорим за софтуерния продукт за 1,7 млн. лв. Този договор и разплащането по него се беше случило на 4 август, а аз встъпвам в длъжност на 2 август. Аз поисках да бъда информирана за всички договори.

 

В този момент, на 4 август, на ръка разписани платежни ордери са преведени 1 млн. лв. на тази фирма за софтуерния продукт. Компанията реши да върне парите, след като повдигнахме темата нужен ли е този продукт за Национална спортна база. 


На каква стойност са активите, които управлява това дружество?

 

Като активи там е Националния стадион, Белмекен и др. Разбирам, че този скъп софтуерен продукт би могъл да се оправдае заради обема и цената на активите, но той се занимава предимно с хотелска дейност. Отдава се и с отдаване под наем на съоръженията. Анализи на IT компании показват, че сумата за този софтуерен продукт е доста завишена.


Кирил Петков и Асен Василев отговориха ли на поканата Ви?

 

За съжаление не. Те идват със заявка за промяна на корупционния модел. А техният представител в никакъв случай не отговаря на този профил. Програмата за Младежки дейности, затвърждава и задълбочава всички порочни практики. Исках да им покажа как се работи и да не са изпаднали в някаква заблуда. 


БСП предложиха Вежди Рашидов за председател на НС. Какви знаци виждате в поведението на Вашата партия?

 

Знаците, които нашата партия предлага, са много показателни при резултатите на избори. Няма как като заявиш "никога с ДПС", "никога с ГЕРБ" и след това правиш компромис и действията се разминават, нашите симпатизанти не разбират тази позиция. Ние много тежко заклеймявахме хартиената бюлетина.

 

Търсим причините за тежките резултати от изборите в различни фактори навън, но не и в ръководството. Загубихме качеството си на единствена алтернатива на ГЕРБ.


Подкрепяте ли Нинова?


Изразявала съм много ясно тази позиция. Тежките политически грешки, които направихме в последните 2 години и ни отредиха второстепенна роля в политическия живот, това е най-тежкото обвинение срещу Корнелия Нинова. 

 

Как Нинова и ръководството да поемат отговорността за резултатите от изборите?

 

По един начин – с оставка.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени