Вежди Рашидов: Подавам оставка като народен представител, напускам партия ГЕРБ и политиката

Всичко ще бъде гласувано на първото заедание на есенната сесия на Народното събрание в сградата на бившия партиен дом, където депутатите ще подновят работа си след ваканцията

Вежди Рашидов при откриването на 48-то НС
Вежди Рашидов при откриването на 48-то НС Източник: Zonanews

Вежди Рашидов напуска парламента и партия ГЕРБ още днес. Това е категоричното му решение, което той e съобщи пред Епицентър. "Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка като народен представител в 49-тото Народно събрание и напускам партия ГЕРБ и политиката", гласи краткото му изявление, изпратено до медиите малко по-късно.

 

А декларацията за оставката му като народен представител ще бъде внесена в деловодството на Народното събрание. Вчера Рашидов обяви, че ще вземе окончателно решение дали да остане в парламента след края на август. По-късно обаче Рашидов размисли и реши още днес да приключи парламентарната си и политическа кариера.

 

В деловодството на парламента ще бъде депозирана и оставката му като председател на Комисията по културата и медиите, която той вече обяви. Всичко ще бъде гласувано на първото заедание на есенната сесия на Народното събрание в сградата на бившия партиен дом, където депутатите ще подновят работа си след ваканцията.

 

След развихрилия се скандал от непремерените му думи по време на почивката на парламентарното заседание, което прие по-тежки назакания за домашното насилие, от ГЕРБ-СДС поискаха той да напусне поста в комисията, както и този на член на ИК на ГЕРБ. Минути след това Рашидов обяви, че напуска двата поста.

 

"Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна", се чуха думите на Рашидов. Отправя ги в разговор със зам.-шефовете на парламента Никола Минчев и Росица Кирова по време на почивката, когато микрофоните в пленарната зала обикновено не работят.

 

Оказва се обаче, че тези на председателската трибуна са останали включени и така репликата на Рашидов се чу в преките тв излъчвания на пленарното заседание. Оставката на Вежди Рашидов като депутат поискаха от Български фонд за жените и призоваха всички партии да я гласуват.

 

"Вие нямате място в българския парламент! А извинението ви няма никаква стойност”, посочват от организацията. По време на протеста в София снощи демонстрантите също поискаха оставката на Рашидов като народен представител. А за тази вечер отново е предвиден протест с искане бившият председател на парламента да го напусне окончателно. Е, това вече е факт!

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени