Видни еколози стават зам.-министри

"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" още не могат да се разберат за шефските места в парламентарните комисии

Тома Белев
Тома Белев Източник: Интернет

Изцяло природозащитен екип готви за политическия си кабинет вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов. Той вече е направил пред премиера Кирил Петков предложенията си за заместник-министри, пише "24 часа".
В екипа на Сандов ще влязат бившият шеф на природен парк "Витоша" и на сдружението на парковете Тома Белев и председателят на неправителственото сдружение “Балканка” Димитър Куманов.


Белев е известен като един от най-дългогодишните природозащитници в България. Той бе шеф на природен парк "Витоша" в продължение на 13 години. През 2012 г. бе освободен от поста след конфликт с инвеститор в ски зоната на планината. В момента е общински съветник от ДБ.

Димитър Куманов пък е основател и активист на неправителствената организация "Балканка" и отявлен привърженик на изграждането на водноелектрически централи по реките. Назначението на двамата природозащитници, както и на останалите заместник-министри в правителството обаче се бави заради проверките им в НАП и ДАНС.

 

Според коалиционното споразумение всеки кандидат за този пост трябва да бъде проверен преди назначението, въпреки че всеки министър е свободен да предложи хора от своята партийна квота. Вчера премиерът освободи зам.-министрите на земеделието, останали от служебния кабинет, Явор Гечев, Крум Неделков и Георги Събев.


Продължава и пазарлъкът между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за шефските постове в парламентарните комисии. До късно снощи нямаше разбирателство въпреки плановете комисиите да бъдат гласувани от парламента тази седмица.

 

От "Продължаваме промяната" вземат ключови комисии като правната, икономическата, външната, по туризъм, по енергетика, за дигитализацията. След като обяви за своя основна цел постигането на нулева корупция във властта, сега ПП знаково иска и комисията за борба с корупцията в парламента.

Източник: "24 часа"

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени