Виктория Василева от ИТН напусна парламента

В началото на юли, след като бюджетът вече беше приет, Василева написа във фейсбук, че е взела "едно от най-трудните решения в живота си"

Виктория Василева, ИТН
Виктория Василева, ИТН Източник: Zonanews

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Виктория Василева напусна парламента. Депутатите прекратиха пълномощията ѝ със 162 гласа "за", 5 "против" и 12 "въздържал се". С "против" гласуваха 2 от ПП, 1 от ДБ и 2 от отцепниците. Въздържаха се 3-ма депутати от ПП, 3 от ГЕРБ-СДС, 1 от БСП, 2 от ИТН, 1 от ДБ и 2 от отцепниците.

 

Непосредствено преди гласуването тази сутрин Василева обяви, че решението е взела сама. На сбогуване с парламента тя заяви, че истинските политици са тези, които не използват "аз", а "ние". Тя добави още, че за политиката освен разум трябва и сърце. Нетипично за парламентарната практика гласуването на оставката ѝ бе предшествано от дебат.

 

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин каза, че напускането ѝ не е завинаги и допусна, че скоро отново може да я види на предните редици. Съпартиецът ѝ Тошко Йорданов пък заяви, че тя се е държала мъжки за разлика от поведението на отцепниците. Той добави, че напускането ѝ доказва, че инакомислещите в ИТН не ги чака разстрел, а имат свободна воля.

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че Василева не е злоупотребила с доверието на избирателите, защото с решението си да напусне парламентарната група е напуснала и НС. 

 

Йордан Цонев от ДПС също се сбогува с Василева с добри думи и я поздрави за работата ѝ в последните три парламента. "Парламентаризмът губи един добър парламентарист", добави той.

 

Борислав Антонов от ПП и Христо Иванов от ДБ също изпратиха Василева с добри думи и ѝ благодариха за работата.

 

В края на миналия месец Виктория Василева съобщи за решението си пред журналисти в Народното събрание. Тогава тя заяви, че ще остане, докато НС приеме актуализацията на бюджета. Решението ѝ дойде няколко седмици след отцепването на петимата депутати от ИТН. Тогава, часове преди пресконференцията на Радостин Василев, в списъка с отцепниците фигурираше и името на Василева.

 

В началото на юли, след като бюджетът вече беше приет, Василева написа във фейсбук, че е взела "едно от най-трудните решения в живота си" и препотвърди намерението си да напусне НС.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени