Виктория Василева се опитва да прикрие с клишета "клякането" на ИТН заради няколко министерски кресла

Коалиционното споразумение ще бъде финализирано до дни

Виктория Василева
Виктория Василева Източник: NOVA

Няма да коментирам дали бъдещото правителство е "правителство на МОЛ-а", каза в кулоарите на НС главният секртар на ИТН Виктория Василева. Тя акцентира на убеждението на ИТН, че в това НС "най-сетне разумът и диалогът ще надделеят и ще бъдат водещите, за да успеем да дадем най-накрая на българския народ това, което очаква".

 

Странно изявление на човек, чиято партия имаше поне две възможности от през таи година, когато можеше да направи това. Важно е да се отбележи, че тези възможности бяха много по-благоприятни и свързани с възможността ИТН да е водещата съставка на едно бъдещо правителство, особено след като на изборите на 11 юли българските избиратели й отредиха първото място.

 

Странно е също, че днес ИТН се съгласяват на коалиция с партия, която определяха като част от статуквото (БСП), а чалга певецът Трифонов даже се заклеваше, че ще си го татуира някъде това, че няма да са в коалиция с БСП. Странно е, че ИТН влизат в коалиция с партия, която през годините лидерът Слави Трифонов и неговите сценаристи непрестанно бичуваха - за корупция в периода 1997-2001 г., за екстремизъм, за клиентелизъм и т.н. Става дума за ДСБ, наследник на костовисткото начало в някогашния СДС. Апропо, интересно е да се отбележи, че самата Виктория Василева е бивш депутат от СДС в периода 1997-2001 г., от най-близкия кръг на тогавашния главен секретар на СДс Христо Бисеров. 

 

Днешните благообразни думи на Василева не могат да отговорят на няколко следващи важни въпроси - как ИТН ще реализират онова, заради което беше създадена тази партия и която дори беше на крачка от налагането им с референдум - мажоритарно гласуване, намаляване на депутатите наполовина и т.н. Нима всичко е било заради 2-3 министерски поста в коалиция "орел, рак, щука и Слави"?! На тези въпроси няма отговори, но те и не бяха зададени от репортерката от NOVA. 

 

"Сега вече отговорността не е на  нашите плещи, но това не означава, че няма да я споделяме, когато тя е част от общия праматизъм и конструктивно поведение". С тези клишета и общи фрази Василева даде ясен знак, че на практика ИТН вече е част от новото статукво. Тя разкри, че коалиционното споразумение ще бъде финализирано до дни.

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени