Високо напрежение: Депутатите от управляващата коалиция пресмятат кой е ощетен в комисии

Ива Митева подчерта, че ИТН е ощетена в 4 от големите комисии. Привилегировани били ДБ и БСП и че управляващите са допуснали всички председатели на комисии да принадлежат към управляващото мнозинство, което било прецедент

Пленарна зала на Народното събрание (НС)
Пленарна зала на Народното събрание (НС) Източник: Zonanews

Хората на Слави Трифонов още през март обявиха, че ще искат повече места в комисии, като обясниха, че още при разпределянето на местата са направили жест към партньорите си и са взели по-малко места, отколкото им се полагат, пише "24 часа".

 

Те обаче не разбрали жеста и затова сега искат да си ги възстановят. Две предложения от "Има такъв народ" за промяна в комисии гледат в момента депутатите - в тази по правни въпроси и по бюджет и финанси.

 

Те имат 23-ма членове, а партията на Трифонов иска 2 места, вместо само 1, каквото има в момента. Искането им е това едно място да им бъде дадено за сметка на членовете на "Демократична България", които имат 2-ма членове.

 

Внасянето на тези предложения е плод на усилия от страна на парламентарната група на ИТН да си възстанови това, в което е била ощетена още в началото.  В правилника е ясно написано, че съставът на комисиите се определя от съотношението на парламентарните групи. ИТН заявяват, че не искат повече от това, което им се полага.

 

Ива Митева подчерта, че ИТН е ощетена в 4 от големите комисии - по правни въпроси, по бюджет, социална и околна среда, където трябвало да имат по 2- ма души.

 

Ние имахме право на 10 народни представители в момента имаме осем. По същия начин би трябвало да бъде съотношението на БСП. Те обаче имат 12 народни представители, трябва да имат 10.

 

ДБ трябва да имат 6, имат 8. И ДПС са ощетени, и ГЕРБ също са ощетени. Най-много привилегировани са ДБ. Те имат 7 народни представители в повече от това, което имат като тежест.

 

Шест места дори имат незаети в комисиите, защото са малко и няма как да ги запълнят. Облагодетелствани са БСП с човек и малко. Горе-долу съотношението е, както при нас, но с човек по-малко, каза още Митева.

 

Исканията на ИТН вдъхновиха и "Възраждане" да потърси повече постове. Депутатите от партията настояха да получат допълнителни места в правната и в бюджетната комисия.

 

Всичко това доведе до един доста абсурден и противен спор в пленарната зала тази сутрин. Георги Свиленски (БСП) и Любомир Каримански (ИТН) се захванаха да изчисляват "теглото" на отделните парламентарни групи, което представлява коефициент, определящ колко членове имат в отделните комисии.

 

Неуспелият кандидат-управител на БНБ даже размаха някакви таблици, съставени специално по повода, и обвини останалите управляващи, че не умеят да смятат. "Моля ви, не се връщайте в средния курс на образованието си", обърна се презрително Каримански към колегите си.

 

Със собствени сметки излезе съпартийката на Каримански Ива Митева, която е бивш председател на два парламента миналата година. Тя започна да изрежда числа на кого колко се места му се полагат в комисиите. Всеки път, когато споменеше някакво число, някой избухваше в недоволен възглас. Митева гневно обяви, че от 10 март насам представителите на ИТН "молят и апелират" да се направят промени, но нищо не било предприето.

 

И нещо друго – тя специално отбеляза, че управляващите са допуснали всички председатели на комисии да принадлежат към управляващото мнозинство, което било прецедент за 30-годишната демократична история на парламента. Така за пореден път се случва представител на ИТН да се обръща към опозицията за помощ и подкрепа.

 

 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени