Вицепремиерът Каракачанов: Комуникационният център на НАТО край Варна е изграден и в момента се оборудва

В момента броя на американските военнослужещи, който е на територията на България е много по-малък, отколкото преди година, година и половина. Това са страхове, които се подклаждат отвън, разкри в предаването "Неделята на НОВА" министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Вицепремиерът Красимир Каракачанов
Вицепремиерът Красимир Каракачанов Източник: NOVA

"Два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана мисля, че е достатъчно на този етап. Малко са държавите, които са достигнали този процент. Но не знам защо се прави връзката с предишния американски президент - решението на НАТО от Уелс е от 2014 г., когато президент беше Обама, не когато президент е Тръмп. Така, че смяната на стопанина на Белия дом едва ли ще го промени този процент. Не мисля обаче, че е реалистично да се увеличава", каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

 

Той съобщи, че комуникационният център на НАТО край Варна е изграден и в момента се оборудва.
"Това е стар проект, който се реализира и беше реализиран именно в този мандат от българските ВМС. Така че и там няма промяна".
Каракачанов каза, че не може да се очаква нищо извънредно, защото всичко се планира предварително. 
"По-интересно е друго - каква ще бъде политиката на Байдън по отношение на американските войски в Европа, изтеглянето от Афганистан. Дали той ще продължи това, което започна неговият предшественик - да изтегля американския контингент от Афганистан, дали ще намали присъствието на американски войски в Германия. Това предстои да видим", обясни вицепремиерът Каракачанов.

 

"В момента броя на американските военнослужещи, който е на територията на България е много по-малък, отколкото преди година, година и половина. Това са страхове, които се подклаждат отвън. Помните, че имаше преди месец имаше изказване на говорителката на МВнР на Русия, че в България и Румъния се разполагат допълнителни сили на НАТО, засилва се присъствието на американски и натовски войски. Такова нещо няма. Това, разбира се, се подема от някои извънпарламентарни политически субекти, които си мислят, че по този начин, всявайки страх в обществото и хората, могат да спечелят някой и друг заблуден глас", добави министърът на отбраната.

"Скоро не се очакват големи натовски учения, поне не близките месеци. Ние получаваме немалка помощ от САЩ под формата на модерно въоръжение, на финансова помощ и това допълва необходимите средства за провеждане на обучение, за провеждане на тренировки, учения", каза Каракачанов. 

"Важното е да бъде завършен този мандат. Имам амбицията да довърша всички проекти за ремонт и модернизация, защото утре може да дойде някой, който не знае какво трябва да се прави и настанат години на съкращения, рязане, намаляване на личния състав", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени