Вицепремиерът Мария Габриел домакинства конференция за външнополитическа стратегия на България

Събитието ще се състои в Дома на Европа от 10:00 часа

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: ЕП

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще бъде домакин на Конференцията "Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности", съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Събитието ще се състои в Дома на Европа от 10:00 часа. 

 

В конференцията ще участват председателят на Народното събрание Росен Желязков, зам.-директорът на Института по информационни и комуникационни технологии проф. Велизар Шаламанов, проф. Ингрид Шикова от катедра "Европеистика" в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", представители на академичните среди, експерти и журналисти. Вицепремиерът Мария Габриел ще открие форума. 

 

В условията на динамично променяща се международна и регионална обстановка, непрекъснато възникващи конфликти, засилваща се заплаха от хибридни атаки и дезинформация, разработването и приемането на национална стратегия за външната политика на България ще има добавена стойност, обърнаха внимание от външното министерство и допълниха, че инициативата за това е на Мария Габриел. 

 

На фона на ясните приоритети в българската политика, като активно членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, участие на България в стратегически и регионални партньорства, работата с българите извън страната, ролята на културната дипломация, вицепремиерът Мария Габриел подчертава необходимостта от дискусия, която да очертае техните параметри. Идеята на вицепремиера и външен министър е да бъдат проведени серия от такива дебати по темата, информираха още от МВнР.

 

През юли дипломати, политици и експерти в областта на външната политика обсъдиха изготвянето на национален документ за външнополитическа стратегия по време на публична дискусия на тема "Визия за външнополитическа стратегия на Република България" в Дома на Европа в София. Дискусията беше организирана от Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени