Вицепрезидентът на ЕП Евелин Регнер: България е написала домашното си за Шенген

Знам, че има няколко страни, сред които и България, които четат по друг начин написаното в Истанбулската конвенция, но няма основание за това, добави Регнер

Евелин Регнер
Евелин Регнер Източник: European Institute for Gender Equality

"България е написала домашното си за Шенген, няма пречки пред членството ѝ". Това заяви вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Регнер по NOVA.

 

България е и част от шенгенското семейство, след като изпълни всички критерии за членство. Следя много внимателно кога ще се качи на борда за Шенген и съм силно засрамена от официалната позиция на моята държава, каза Регнер, според която действията на австрийското правителство са "много лош ход". 

 

По думите ѝ позицията на Австрия не е нищо друго, освен прехвърляне към вътрешнополитически проблеми. "Вие си направихте домашното за Шенген. Изпълнихте всички критерии и няма нито една обективна причина да се спъва членството ви там. България трябва да е част от Шенген. Това е!", категорична бе тя.

 

Шансовете за еврозоната

Всяка страна трябва да изпълни задълженията си по общия ни договор, а към момента не изпълнявате всички критерии. Новият срок е 2025 г. Решението е на България и трябва да балансирате и да претегляте възможностите си. Трябва да решите дали е по-добре за населението ви да се присъедини, или не. Решението е колкото икономическо, толкова и политическо. Като сигнал към Европа ще бъде добре, защото това е общата ни валута.

 

Според нея ситуацията се успокоява, но има още какво да се прави и на европейско, и на национално ниво, и  държавата трябва да се намеси. Ако погледнем страните, които се справят добре на национално ниво – едно от решенията е да спре покачването на наемите. Тук държавите трябва да се намесят, а не пазарът да търси решение. Да се намали ДДС на най-необходимите храни и да се подкрепят уязвимите групи. На европейско ниво е крайно време да се прекъсне връзката между цените на електричеството и газа, които са свързани. Така и хората няма да усещат толкова силно натиска от цените на електроенергията. Друга мярка са така наречените данъци свръхпечалба, коментира Регнер.

 

За Мария Габриел
Познаваме се. Работили сме заедно като членове на Европарламента още преди да стане комисар. Това е добра стъпка и смятам, че винаги е от полза, когато Европа идва при хората, по-близо до националната политика, заяви зам.-председателят на ЕП Регнер.

 

И добави:
"Пожелавам й сила и увереност, за да може да може да предприеме правилните стъпки. А какво е нужно? Проблемите са много. Социалните например – повече от година се борим с инфлацията, цените, които се покачват, правата на жените. Проблемите ни са общи, затова винаги е хубаво, когато има размяна на ролите и позициите от европейските институции към националните. Тогава и ние се разбираме по-добре". 

 

За напрежението между България и Северна Македония

"Ние искаме да вдигнем границите, а не да слагаме нови. България е част от Европейския съюз. Както ви казах, аз съм защитник на това да влезете в Шенген. От другата страна е Северна Македония. Те изпълниха толкова неща, които изискахме от тях. Смениха си името дори. И те наистина направиха много, за да изпълнят условията. Искам да кажа и на двете страни – "Успокойте се! Не е добре да се провокирате една друга. Не е добър сигнал, когато Северна Македония провокира България, но от друга страна вие можете да бъде пример и да кажете "Нека да работим като съседи”, каза вицепрезидентът на Европейския парламент.

 

За Истанбулската конвенция

Дори да не е съгласна, щом е одобрена от ЕС, България трябва да приложи Истанбулската конвенция в законодателството си. Решението беше взето демократично в рамките на Съюза. Мнозинството го реши и е задължително за всички, категорична е Регнер. Всъщност Истанбулската конвенция е много прост документ. Тя казва "Нямате право върху насилието над жени”. От моята гледна точка това е най-нормалното нещо в света. В нея се казва, че е задача на държавите да защитават гражданите си от насилие - ако мъжът бие жена си, ако брат посегне на сестра си. Това е мост към криминалното законодателство. Знам, че има няколко страни, сред които и България, които четат по друг начин написаното в Истанбулската конвенция, но няма основание за това, добави Регнер. По думите ѝ, ако страната ни откаже да одобри документа ще ѝ бъдат наложени санкции.

 

Визитка

Евелин Регнер е австрийски адвокат и политик. През последните 14 години е член на Европарламента, а от 2022 г. - и вицепрезидент. Тя е част от Алианса на прогресивните социалисти и демократи в Европарламента. Основен фокус в работата ѝ са данъчната справедливост, премахването на неравенството в доходите и защита на правата на жените и равенство на половете.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени