Виж кой командва там! Шефката на премиерския кабинет Бориславова разпорежда на депутатите!

"Продължаваме Промяната" продължиха налагането на хаоса след служебното правителство

Лена Бориславова
Лена Бориславова Източник: МС

Решението на парламента за мораториум върху цените на тока изненада правителството на Кирил Петков. Първоначално беше обявено, че той ще разясни пред медиите каква дискусия са водили с коалиционните партньори по темата за цените на тока, водата и газа. Но след решението на парламента Кирил Петков въобще не се появи пред камерите, а изпрати началника на кабинета си Лена Бориславова.

 

Тя с нетърпящ вързражение тон "обясни", че в парламента е трябвало да бъде създадена временна анкетна комисия, която да обсъди два плана - или предложение за временно ограничение на правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г., или предприемане на законодателни изменения в Закона за енергетиката. Същевременно комисията би трябвало да работи поне един месец, което означава, че каквито и решения да предложи, те не биха стопирали новите цени на тока и парното от 1 януари. КЕВР предлага токът за бита да поскъпне средно с 11,5%, а парното - средно с около 13%, като в София увеличението да е с близо 30 на сто.

 

"Това, което се е случило в парламента - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ - трябва да се уточни, че е плод на едно смислово противоречие, така че комисията ще има задача да преразгледа и да изготви доклад дали решението не се налага да бъде прегласувано, коментира още Лена Бориславова.

 

"Това, което е неясно в момента, е текстът на предложението, защото той не беше внесен предварително и обсъден на експертно ниво", обясни още Бориславова.

 

"Ние от коалицията заставаме зад идеята, че по подобен начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото", добави., с което не остави никакво съмнение кой командва парламентарната група на "Продължаваме Промяната". А уж щяха да "променят" НС и да му изземат функцията на "гумен печат". 

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени