Владислав Горанов призова Васил Божков да се върне в България или да бъде разпитан дистанционно

Бизнесменът бе привлечен като обвиняем за 19 престъпления през 2020 г., като прокуратурата направи извод, че е нанесъл щета на бюджета за над 550 милиона лева

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: Zonanews

Бившият финансов министър Владислав Горанов, който е и сред санкционираните по глобалния закон "Магнитски", призова Васил Божков да се върне в България, за да се яви пред съда по делата, които се водят срещу него.

 

По думите на Горанов пред БНТ само така ще може възможно най-бързо да приключи проточилото се вече над 3 години съдебно преследване на укриващия се в Дубай бизнесмен.


Според него стоенето на Божков в Обединените арабски емирства (ОАЕ) не помага. Даде и своето предположение какво трябва да се случи по този казус.


"Или да се върне в България и да има процес, или да бъде разпитан дистанционно с позволението на ОАЕ", добави Горанов, като подчерта, че не се притеснява от нищо, тъй като обвиненията на Божков срещу него не били истина.

 

Бизнесменът бе привлечен като обвиняем за 19 престъпления през 2020 г., като прокуратурата направи извод, че е нанесъл щета на бюджета за над 550 милиона лева, които фирмата му "Национална лотария" е спестила от такси.


През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон "Магнитски". От прокуратурата изпратиха искане до Обединените арабски емирства искане за разпит чрез видеоконферентна връзка на Божков, но без отговор.

 

Васил Божков-Черепа
Васил Божков-Черепа Източник: Скрийншот/Youtube

Държавното обвинение изпрати това искане близо две години след като започна разследванията срещу Божков и след като повтаряше, че той трябва да се яви лично. През февруари 2023 г. прокуратурата съобщи, че на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото.

 

Добави, че са му посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени