Владислав Горанов: Проблемът с Nexo е само един - допусна се купуване на цели партии

Винаги съм бил против заклинанията в политикат, добави той

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: Zonanews

Проблемът с "Nexo" е само един – допуска се да се заобикаля Законът за финансиране на политическите партии. Допуска се купуване на цели партии, чрез финансиране от богати компании. Това заяви бившият финансов министър и член на ГЕРБ Владислав Горанов в предаването "Лице в лице" по bTV.

 

По думите му трябва да се провери дали служителите на компанията не са получавали средствата регулярно към своите възнаграждения преди да ги дарят или са били бонуси, предоставяни от техните компании с конкретна цел. "Няма съмнение, че според САЩ дейността, която са извършвали е незаконна и затова бяха глобени. Проблемът е в регулацията. Едва, когато я има, хората ще бъдат по-защитени от измами", обясни той.

 

Във връзка с риска пред Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Горанов заяви: "Когато бягаш сам е най-лесно да излезеш втори. Ситуацията с ПВУ, изготвен от служебния кабинет, вкара вътре много условия, които не са били изискани от Европа. Освен това трябва да се приеме закон, който противоречи на друг или на Конституцията. Хубаво е да се види качеството и тайминга на предложените законопроекти", заяви той.

 

Той подчерта, че е наивно изпълнителната власт да се сравнява с експертите в министерствата, които изготвят законопроектите.

 

Владислав Горанов посочи, че темата със Шенген стои пред нас в едно и също положение от 10 години. "Това, че пореден държавник се провали в дипломатическите усилия да убеди Австрия и Холандия да бъдем приети, показва, че имаме още какво да направим в дипломацията. Аз бих се притеснявал от ситуацията с миграцията. Проблемите в тази сфера не намаляват, а нарастват".

 

"Ако има ясна формула какво да се направи във върховенството на правото – ще го изпълним, ако проблемът е в Иван Гешев – да го сменим. До тук не видяхме нито една формула, която да удовлетворява, тези които искат да направят качествена съдебна реформа. Ние в ГЕРБ много добре знаем какво да се направи, за да се постигне съдебната реформа и сме правили редица предложения в тази посока", припомни Горанов.

 

"Винаги съм бил против заклинанията в политиката. Няма разговор за коалиция с БСП. Без заклинания в политиката, обаче трудно ще се направи правителство в следващия парламент", подчерта бившият финансов министър.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени