Владислав Горанов проговори за "Магнитски": Разпознавам влиянието на българи в този процес, които са се възползвали от доверието, което имат нашите американски партньори към тях

Разбира се, че съм член на ГЕРБ

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: Zonanews

"Аз знам моята истина и тя не е в полза на тези наши недоброжелатели, които са подвели нашите американски партньори. Знам, че тази информация, която се съдържа в прессъобщението на американското правителство, е неточна - като почнем оттам, че законът (за хазарта, бел. ред.) бил променян в нечия полза. Разпознавам влиянието на българи в този процес, които са се възползвали от доверието, което имат нашите партньори към тях. Не мога да приема описаните мотиви за прилагането на подобна административна санкция. Лесно доказуемо е, че те са фактологически неверни". Така коментира наложените му санкции по Глобалния закон "Магнитски" бившият финансов министър Владислав Горанов по bTV. 

 

Уважавам позицията на американската държава, но не уважавам мотивите им - били са подведени. Ще се стигне дотам някой някой ден да трябва да казва: "Горанов беше добро момче", добави той. Горанов заяви, че продължава да е член на ГЕРБ, но че от две години не е в ръководните органи на партията.

 

"Оставам с много приятели в ГЕРБ. Не съм чул оценки, че от ГЕРБ не ме познават, разбира се - имаше интерпретации". Според него лошата оценка на американското правителство е лесно да се използва като много сериозна репутационна щета срещу ГЕРБ".

 

Горанов приема оценката на американското правителство за "притеснителна и разочароваща".

 

"Аз действително уважавам американския начин на живот и през годините винаги съм работил за нашите добри отношения и стратегическо партньорство, но според мен твърдят неточни факти", каза бившият финансов министър на ГЕРБ.

 

Той добави, че няма как да се гордее от това, че в държавната (вече закрита) Комисия по хазарта, която е била под шапката на финансовото министерство по негово време, са допуснати грешки.

 

"Основният упрек е, че съм изменял законодателството благоприятно - това е фактологически невярно. Оставям справка за историята на промените в Закона за хазарта, които нито за миг не включват участието на някой от ГЕРБ, камо ли на министър на финансите. Смятам, че нашите партньори са подведени. Дали това е знак към бивше знаково лице от някоя партия и как е избран моментът от страна на американските власти - не мога да коментирам".

 

Владислав Горанов заяви, че познава Делян Пеевски от времето на Тройната коалиция, когато Пеевски е бил зам.-министър в Министерството на бедствията и авариите.

 

Бившият финансов министър разказа, че когато е дошло време да напусне кабинета "Борисов III", се е срещнал с лидера на ГЕРБ, който му е казал, че се е натрупало много напрежение по темата с хазарта и около това, че свързват Горанов с ДПС. Борисов обаче "дал време" на финансовия министър да си довърши започната работа.

 

"Защо да подкупвам мои служители, като мога да им наредя? То не работи така. Не съм чул дотук във всички разследвания някой да е казал, че министър Горанов го е карал да прави нещо", твърди Владислав Горанов.

 

Той се надява българските служби да продължат да търсят "обективната истина". "Има възможност да бъде чута и моята позиция. Аз ще я изложа, а решението ще е тяхно", добави Владислав Горанов.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени