Военни разузнавачи са изпратени в Мариупол заради блокираните там наши моряци, разкри в НС премиерът Петков

Корабът "Царевна" акостира в пристанище Мариупол на 21 февруари. На борда му има 17 български и един украински моряк

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Военни разузнавачи са изпратени в Мариупол със задача да изтеглят блокираните на кораб български моряци, съобщи по време на днешния блиц контрол премиерът Кирил Петков. Той обясни, че ситуацията на пристанището остава изключително опасна, тъй като бойните действия продължават. Затова и в момента е изключително рисковано да се предиемат действия по евакуация.

 

"Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Единият от танковете беше взровен. В понеделник в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той каза - изглежда не се стреля и не мога да съм сигурен дали няма да се стреля пак. Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем, следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно", обясни премиерът.

 

Корабът "Царевна" акостира в пристанище Мариупол на 21 февруари. На борда му има 17 български и един украински моряк. Екипажът не може да бъде евакуиран, тъй като Русия не допуска кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските власти, а подходният канал е миниран.

 

В края на март съпруги на моряците от кораба поискаха спешна евакуация, като заявиха, че те вече изнемогват, храната им също намалява и не се знае докога ще издържат.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени