Военните министри на България и Италия обсъдиха на среща задълбочаване на сътрудничеството в изграждането на отбранителни способности

Италианската република пое от Република България ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група, формирана на територията на нашата страна на 17 октомври тази година

Министърът на отбраната Димитър Стоянов на работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето
Министърът на отбраната Димитър Стоянов на работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето Източник: МО

Република България високо оценява поемането от Италианската република на ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на наша територия. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето, която се проведе днес в авиобаза "Безмер", съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. 

 

Министър Стоянов благодари за приетата от Италия сложна роля в сложно време и допълни, че това е доказателство за съюзната солидарност и изпълнение на една от трите ключови мисии на Алианса – колективната отбрана.  В срещата участваха заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Към италианската делегация на министъра на отбраната Крозето се присъедини и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джозефина Дзара.  

 

Министърът на отбраната на Италианската република Гуидо Крозето е на посещение в нашата страна, за да поздрави италианските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група по повод Рождество Христово. На работната среща двамата министри отбелязаха съществения принос на многонационалната бойна група както за засилване възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, така и за повишаване на сигурността в Югоизточна Европа. 

 

Министър Стоянов запозна колегата си и с някои от приоритетните проекти за модернизация на Българската армия, сред които проектът за придобиване на нова бойна машина на пехотата, на вторите осем самолета F-16, на нови трикоординатни радари, проектът за развитие на способностите за артилерийска поддръжка и др.

 

Министърът на отбраната на Италианската република благодари за топлия прием. "В наше лице имате партньор и съюзник по отношение на реализацията на проектите за модернизация на Българската армия. Най-важният ни контингент е тук в България. Над 800 италиански военнослужещи са разположени на полигон "Ново село" и това показва нашия ангажимент към усилване на Източния фланг на НАТО", каза Гуидо Крозето. Той подчерта, че полигон "Ново село" предоставя отлични условия и възможности за обучение на италианските военнослужещи.

 

"За нас Италия е важен партньор в Европейския съюз (ЕС) и съюзник в Алианса. И двете организации са ключови за нашата сигурност и отбрана. Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние сме ангажирани с изпълнението на поетите ангажименти, фокусирани върху модернизацията и повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили", каза Стоянов.

 

Обсъдени бяха и други актуални въпроси като важността на Коридор N 8, който ще свърже Адриатическо и Черно море, военната мобилност, индустриалното сътрудничество и сигурността в района на Черно море. Министрите на отбраната на България и Италия изразиха готовност за задълбочаване на двустранното военно-техническо сътрудничество в процеса на изграждане на отбранителни способности. Обсъдени бяха и възможностите за осигуряване на заместващи платформи за българските ВВС, възможностите за придобиване от Италианската република на подводници за Военноморските сили, както и участието в съвместни учения и подготовки. Сред темите на разговора беше и участието в инициативите на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна за противодействие на руската агресия. Министър Стоянов покани италианския си колега на официално посещение в България.

 

Италианската република пое от Република България ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група, формирана на територията на нашата страна на 17 октомври тази година. В състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада "Пинерело", както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и Турция.

 

Развръщането на постоянни бойни групи за колективна отбрана на територията на страните-членки от източния фланг на НАТО допринася за осигуряване на допълнителни сили на място за укрепване на отбраната. Създаването на бойните групи е ясен знак за ангажираността на съюзниците с отбраната на всяка страна-член на Алианса. То подпомага и преодоляването на съществуващите дефицити от способности. Бойната група на територията на България е положителен фактор и за регионалната сигурност и стабилност.

 

Постигането на пълни оперативни способности от многонационалната бойна група е планирано до края на 2022 .  Предвижда се участие на бойната група в учения на НАТО.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени