Военният министър ген. Запрянов: България ще достави още излишно военно оборудване на Украйна

НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията

Ген. Атанас Запрянов
Ген. Атанас Запрянов Източник: БГНЕС

България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. В понеделник той ще утвърди предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на българските въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования.

 

"България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем", добави Запрянов пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги.

 

Той посочи, че България продължава да помага с излишни за армията въоръжение и техника, като за боеприпасите има намерение да се следва логиката на замяна и по този начин да се опреснят българските запаси.

 

"Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна", каза още служебният министър.

 

Запрянов посочи, че помощта за Украйна никога не е била задължителна и е суверенно право на всяка държава и много от страните в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към алианса. "НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за Путин", коментира Запрянов.

 

Попитан как нашата страна обмисля да ограничи възможностите за дейност на руските агенти, Запрянов заяви, че "тази тема не е актуална", предаде БТА.

 

"По отношение на темата за ограничение на дипломатите някои страни имат обвинения и съмнения за саботажна и шпионска дейност - тези, които са под прикритие на дипломати, а извършват друга дейност, да бъдат ограничени", каза той.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени