Володимир Зеленски: България ще бъде част от украинския Алианс на отбранителните индустрии

Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии, пише Gazeta.ua. Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света, в донор за глобалната сигурност благодарение на своята отбранителна промишленост каза във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от изданието Гордон.

 

"И това вече не е просто амбиция или перспектива, това е потенциал, който вече се реализира. В момента, трябва да бъдем честни, Украйна е получател на помощ за сигурността. Но страната ни може и ще стане донор на глобалната сигурност. По-специално, благодарение на нашата отбранителна индустрия", заяви украинският президент.

 

В алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски вчера в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави. Сред тях, освен България, Зеленски посочи Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Канада. По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още украинският президент.

 

"Днес вече можем да оценим главният резултат за нашия отбранителен комплекс. Започна нов етап в нейното развитие (...) Работим и върху това в Украйна да се произвеждат така нужните ни системи за ПВО (...) Когато с времето видим и усетим в реални действия максимална въоръжена мощ на Украйна - на нашите производители, на нашия ОПК, нашето сътрудничество с други държави - ние ще можем да каежм, че това начало е било заложено именно сега, именно в такива договорености, като на този форум (на отбранителните индустрии, бел. ред.), както и при моите посещения в Америка, Швеция и други държави", заяви Зеленски.

 

На същия форум стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина.

Още от "Политика"

Проф. Костадин Ангелов: Много скоро грешката с избора на шеф на НЗОК от ПП-ДБ може да бъде поправена

В хода на дебата относно избора на нов подуправител за Здравната каса председателят на парламентарната здравна комисия обясни колко неподготвен е сегашният шеф на НЗОК от ПП-ДБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени