Временна комисия в НС ще нищи далаверата около меморандума с "Джемкорп"

"Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС

48-то Народно събрание (НС), пленарна зала
48-то Народно събрание (НС), пленарна зала Източник: Zonanews

Депутатите гласуваха с пълно единодушие от 197 гласа създаването на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около подписването и прекратяването на меморандума с "Джемкорп" по време на кабинета "Петков". Депутатите близо 3 часа спориха дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара.

 

От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен. "Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

 

От ПП заявиха, че ще подкрепят комисията, но създаването ѝ било напълно излишно, заяви Искрен Митев. От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката.

 

Тезата на ГЕРБ подкрепи "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев заяви: "Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към "Джемкорп" са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката".

 

От ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. "Ами аз, ако бях на Ваше място, щях да си скъсам юридическата диплома", коментира Искрен Арабаджиев.

 

Временната комисия ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени