Временната комисия за промени в Конституцията да работи шест месеца и на паритетен принцип е предложението

Вносители са депутати от управляващото мнозинство

Народно събрание
Народно събрание Източник: Труд

Временната комисия за промени в Конституцията, свързани с правата на гражданите, върховенството на правото, независимостта на съдебната система да бъде на паритетен принцип и да работи шест месеца, предвижда проектът, обсъждан в пленарната зала.

 

Вносители са депутати от управляващото мнозинство, сред които Ива Митева /"Има такъв народ"/, Христо Иванов /"Демократична България"/. Елена Гунчева от "Възраждане" не вижда смисъл от такава комисия, която не се знае точно какви промени ще разглежда. И затова парламентарната група няма да подкрепи проекта, съобщи БТА.

 

Според "БСП за България" комисията е необходима, въхровенството на закона, спазването на правилата са необходими, за да бъде страната ни правова европейска държава. Този дебат е необходим, очевидно има недоверие към съдебната система, обясни Филип Попов.

 

Предлагаме комисията със съзнанието, че съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията, защити предложението Христо Иванов. Той посочи, че обществото ни е силно разделено, разделението в политическата система, в частност, върви по линия на нашето отношение към корупцията и наследените от нея модели.

 

По думите му, правосъдието не просто трябва да бъде извършено, а трябва да бъде разглеждано като такова. В момента прокуратурата има много ниски нива на обществено доверие и не може да изпълнява ролята си, смята Иванов. Сред задачите на комисията са дискусии с институции, академичната общност, професионални и граждански организации, адвокатурата и др.

 

В мотивите си вносителите посочват необходимостта от задълбочена дискусия между представените в Народното събрание политически сили.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени