Всички кандидати за народни представители ще са ясни до 30 август

След блокираната възможност да бъдат върнати хартиените бюлетини, остава вариантът във всяка секция с повече от 300 избиратели да се гласува с машини

ЦИК, машинно гласуване
ЦИК, машинно гласуване Източник: ЦИК

Имената на всички кандидати за депутати ще станат ясни на 30 август. Това е последният срок, в който номинациите за изборите на 2 октомври може да бъдат внесени в избирателните комисии. Датата става ясна от приетата от Централната избирателна комисия (ЦИК) официална хронограма.

 

Тегленето на жребия за номерата в бюлетината ще е в последния ден на август

Партиите и коалициите ще подават заявления за регистрация за вота до 17 часа на 17 август. За инициативните комитети срокът е с пет дни по-дълъг, а списъкът с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат, трябва да бъде предаден до 30 август.

 

До 7 август при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на районните избирателни комисии (РИК). По закон в тях могат да участват представители на партиите и коалициите от 47-ото народно събрание, но и други политически субекти.

 

РИК ще започнат да работят от 13 август

Всяка парламентарна партия има право на поне един член в комисията, а нейният шеф, заместникът му и секретарят трябва да са от различни политически формации. При липса на консенсус, окончателното решение за състава на РИК отново ще идва от ЦИК.

 

В големите избирателни райони, които разпределят 10 и повече мандати, членовете на РИК ще са 17. В тези, които разпределят до 9 депутатски мандата, районната комисия ще е от 13 души.

 

До тази неделя ЦИК трябва да е готова с утвърждаването на изборните книжа и да официализира реда за гласуване с машините. Окончателната визия на бюлетината ще е ясна на 1 септември.

 

След блокираната възможност да бъдат върнати хартиените бюлетини, остава вариантът във всяка секция с повече от 300 избиратели да се гласува с машини.

 

Хартиеният вот ще е възможен в малките секции

Според Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК парламентарните избори вече са доста рутинни, тъй като това ще са третите в този вид. Не очакваме никакви изненади и проблеми от страна на организацията на вота, обясни тя пред NOVA NEWS. И бе категорична, че отишлият си парламент е вложил сериозна енергия, за да се подкопае доверието към машинното гласуване.

 

"Беше ни внушено от политически субекти, че няма да се справим с този машинен вот, което не се основава на конкретно проучване. Точно преди избори някои от политическите субекти си позволяват да оправдават собствените си слаби резултати с начина на гласуване", добави тя.

 

Дечева изрази надежда "бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното, да могат да гласуват".

Повече яснота по броя на секциите в чужбина ще има на 10 септември. 

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени