Второ искане за освобождаването на Гешев - заради израза "политически боклук"

Предложението е подписано от четирима представители на колегията Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор". Предложението е подписано от четирима представители на колегията Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

 

Това е второто искане на Прокурорската колегия. Първото бе депозирано на 12 май и бе подписано от шестима прокурори - Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание).

 

Като мотив са посочени действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот.

 

В понеделник главният прокурор в изявление пред медиите заяви, че "това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук". 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени