Явочникът "Майстора", близък до ВИС-2: България трябва да търси компромис между Русия и Украйна

Александър Маринов от няколко години се подвизава като един от най-близките хора на руското протеже Румен Радев

Александър Маринов
Александър Маринов Източник: Linkdin

"Не съм говорител на президента, той се изразява достатъчно ясно. Но нека отбележа, че все повече политически и обществени дейци по света говорят за необходимостта да се положат усилия за мир. В този смисъл мнението на българския президент въобще не е толкова изолирано, колкото се представя". Така коментира председателят на Стратегическия съвет към президентството Александър Маринов (известен като явочник на ДС с псевдоним "Майстора", близък на убитите ВИС-аджийски бос Васил Илиев и президент на "Мултигруп", бел. ред.) вчерашното срамно изказване на Румен Радев в Брюксел - да не се налагат санкции срещу Москва в сферата на ядрената енергетика иначе България щяла да наложи вето! Кой и кога е упълномощавал лицето Румен Радев да срива българските позици в ЕС и НАТО - никой не казва! Вероятно, защото тези упълномощители се намират на 2000 км в североизточна посока. 

 

Александър Маринов, председател на СТратегическия съвет при президента и и Илия Павлов през 1996
Александър Маринов, председател на СТратегическия съвет при президента и и Илия Павлов през 1996 Източник: Скрийншот

"България дава знак, че войната трябва да бъде прекратена. Първо да се преустановят бойните действия, а след това да се преговаря. Прекратяването на бойните действия означава просто да спрат да стрелят, а кой какво ще върне, ще получи, е различен въпрос. Знаете, по света има различни мнения, в Съединените щати има различни мнения, че Донбас и Крим, например, трябва да останат за Русия", каза пред NOVA Маринов.

 

Подобна позиция обаче - че Украйна трябва да даде някои територии, не е била изказвана от България, подчерта той, като уточни, че тепърва такава следва да бъде конкретизирана в детайли.

 

Имало и редица подобни прецеденти към днешна дата - окупирани територии, които не принадлежат на държавите - окупатори. "Те обаче съвсем не стоят зле в световен план. Сещам се за това, което каза ген. Марк Мили, който е председател на съвета на генералните щабове в САЩ - че не вижда мир чрез изтласкване на Русия", обясни Маринов.

 

Той коментира и в конкретика искането на Радев да не се налагат санкции в ядрената енергетика - по думите му това е перо, което няма как да функционира без някакво участие на Русия. "Вчера се състоя годишно заседание на Агенцията за ядрено регулиране, като председателят й каза много ясно какви са рисковете - просто АЕЦ "Козлодуй" ще спре. Това е". Все едно за Маринов и Радев няма парламентарно решение за преминаване от руско на американско ядрено гориво. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени