Явор Божанков: Искам децата ми да знаят как съм гласувал за военната помощ за Украйна

Не приемам призива да напусна Народното събрание, гласувах спрямо личния си морал и спрямо Конституцията

Явор Божанков, БСП
Явор Божанков, БСП Източник: Zonanews

БСП ми предложиха да не участвам в гласуването и така да защитя тезата си, но считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал. Това заяви в ефира на bTV Явор Божанков, който в петък беше изключен от парламентарната група на БСП. Причината за изключването му беше позиция в подкрепа на военната помощ за Украйна. Преди това той гласува и срещу друга кауза на социалистите в 48-ия парламент – връщането на хартиената бюлетина.

 

"Моите позиции са били такива в кампания, в предния мандат. Винаги съм казвал едно и също. Всъщност нашата група и аз лично напуснахме Народното събрание, за да въведем машинния вот. Аз лично съм водил тежки битки за този машинен вот и никога не съм казвал обратното. Не съм влязъл в кампания и да кажа на моите избиратели: вижте сега влизам в този мандат с основен приоритет с ГЕРБ и ДПС да върнем хартиената бюлетина", коментира Божанков, който не е член на БСП, а е от гражданската квота.

 

"Гласувах така, както считам за редно. Групата се събра, поканиха ме и ми казаха какво смятат да направят. Преди гласуването в зала имахме среща, те ми казаха, че твърде много въпроси се насъбраха и то ключови (връщането на хартиената бюлетина - бел.ред.), по които аз гласувам по различен начин. Аз влязох в зала и знаех, че ако гласувам различно, може да има тези последствия.", разказа Божанков.

 

Той каза, че и 5 пъти бил гласувал по този начин, защото с теми като военната помощ нямало да направи компромиси. Обидиха ме думите на колеги от БСП, че съм неблагодарен към партията, тя ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица, каза още бившият депутат на левицата, който вече е независим. "Независим звучи добре, но аз така или иначе никога не съм бил зависим", каза още той.

 

Няма да напусна Народното събрание, защото не е вярно, че съм подвел избирателите. Гласувах спрямо личния си морал и спрямо Конституцията, има моменти, в които интересите на партията не са над интересите на държавата, каза още той. "Разговор да съм част от друга политическа партия не е воден към този момент", каза още Божанков.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени