Йенс Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това се прави с възпиране и отбрана. Сега имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО

Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме, добави той

Димитър Главчев и Йенс Столтенберг
Димитър Главчев и Йенс Столтенберг Източник: Пресцентър на МС

 Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто домакин е София.

 

"Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това се прави с възпиране и отбрана. Сега имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова и затова трябва да направи много повече за възпирането и отбраната.

 

Във Вашингтон ще честваме 75-та годишнина на НАТО и ще обясним защо е толкова успешен алианс в историята. Ние успяхме да се адаптираме към един променящ се свят. Ще покажем, че НАТО се променя се адаптира и реагира на променящия се свят. Живеем в по-опасен свят и НАТО трябва да реагира в тази трудна обстановка на сигурността”, допълни Столтенберг.

 

"Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват.

 

Трябва да отговорим на плановете. Видяхме атаката в Харков през уикенда и това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, необходима е и хуманитарна, и икономическа.

 

99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Повечето експерти смятаха, че Русия ще контролира Киев в началото на войната. Това не стана. Украинците освободиха 50% от територията.

 

Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме. САЩ 6 месеца се договарят, ЕС не са предоставили необходимите количества. Април министрите на отбраната на НАТО се срещнаха със Зеленски - той каза за необходимите оръжия. Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има забавяне помощ за Украйна. Това допринесе до сериозни последици. Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация", заяви Йенс Столтенберг.

 

Той коментира, че Украйна трябва да има по-голяма предвидимост. "По-силна организация и по-силна роля на НАТО и многогодишен план за помощ. Разчитам на вашата помощ, защото от това се нуждае Украйна", каза Столтенберг.

 

Като третата важна тема той определи "партньорите ни от азиатско-тихоокеанския регион". Трябва да помните кой подкрепи войната на Русия в Украйна. Най-важните доставчици са държавите в Азия - Китай работи в режим на военна икономика. Китай не заклейми руската инвазия на Украйна. 90% от доставките, които Русия получава, е от Китай. Така Русия строи военни самолети и кораби. Тази помощ от страна на Китай - Русия не би могла да води войната срещу Украйна по същия начин. Другият доставчик е Иран с доставката на дронове. Това виждаме в Украйна - виждаме колко важна е Азия. Китай и Русия все повече се съюзяват. Трябва да работим с нашите партньори в Азиатско-Тихоокеанския регион. Ние разширяваме сътрудничеството си с тях, защото споделяме общи ценности", каза  Столтенберг.

Още от "Политика"

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ (ВИДЕО)

Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах на президента, че съм бил три мандата премиер, четири ще бъдат в повече, уточни Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Ето кой народен представител ще влезе в парламента на мястото на Христо Иванов

Лидерът в оставка на "Да, България" обяви след предсрочните парламентарни избори, че се оттегля както от председателския пост в партията, така и от депутатското си място

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени