Йордан Божилов: Единственият начин да спре войната е изтеглянето на Русия от Украйна

Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана, разкри той

Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: Zonanews

"България е в ситуация на усилена бдителност, както са всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения. Българската армия, заедно с МВР, охранява южната граница, оказва съдействие на украинските бежанци. Усилваме нашите отбранителни възможности заедно с нашите съюзници", заяви по БНТ Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната.

 

По думите му решението за осигуряване на военнотехническа помощ за Украйна има два сериозни аспекта - първият е ремонт.

"Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана. Словакия вече започна ремонт на бронетанкова техника. Войната ще бъде дълга", допълни Йордан Божилов.

 

Според него и в момента се модернизират български танкове в тези заводи. "Имаме необходимия капацитет. Другият аспект е, че решението за военнотехническа помощ беше взето с огромно мнозинство в Народното събрание. Трябва да се борим с много химери, с хибридните заплахи и тази пропаганда", добави заместник-министърът на отбраната.

 

Йордан Божилов поясни, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но "техниката не е приземена".

 

"Нашата задача е да използваме самолетите толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и на нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 година", заяви Йордан Божилов.

 

Той коментира темата дали България изнася оръжие за Украйна. Според Йордан Божилов въпросът трябва да бъде зададен към органите, които издават разрешенията, а не към Министерството на отбраната. Той прогнозира, че единственият начин да се спре войната е изтеглянето на Русия.

 

"В противен случай ще видим дългосрочен конфликт, всичко друго вещае дългосрочна нестабилност в региона, което застрашава и България. Война до победа от страна на Русия няма да стане", каза още Йордан Божилов.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени