Йордан Божилов: Моделът, който Русия предлага и налага, е пагубен

Не е изключен разпад на Русия, прогнозира бившият зам.министър на отбраната

Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: Zonanews

По повод навършването на 1 година от началото на военните действия в Европа бившият заместник-министър на отбраната и настоящ председател на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов очертава пред News.bg няколко варианта за развитие на войната в Украйна.

 

Първият сценарий е замразяване на конфликта без постигане на мирно споразумение и без решаване на въпроса за мира. Това е най-вероятният сценарии - страните остават на позиции, периодично възникват сражения, нестабилна ситуация, но възможна, предположи Божилов.

 

Вторият вариант би бил сядане на масата на преговорите, подписване на мирно споразумение, но Божилов не вижда основата за такова. За Украйна целта е освобождаване на териториите, а за Русия завладяване на територии и укрепване на позициите в замразените. Друг обаче е въпросът какво мислят хората в завладените територии.

 

Третият вариант е политическа криза в Русия, включително и разпад на Русия. Този вариант е възможен, тъй като руското общество няма да бъде доволно от развитието на ситуацията и много от руските олигарси не могат да си използват богатствата, руската икономика ще започне да се задъхва заради санкциите. Вариант, при който Русия навлиза в дълга политическа криза и криза на сигурността, също не е изключен, което да доведе до някакъв вариант за търсене на решение за Украйна, каза Божилов.

 

Божилов обясни, че целта на една война не е воденето на война, а постигане на политически цели. Въпросът е с какви средства и на каква цена се постигат политическите цели. Видях, че президентът на Русия Владимир Путин постави като цел разоръжаване на Украйна, която цел трябвало да се постигне за 3 дни - да се завземе Киев и да се установи марионетно правителство на Русия. Това не се получи и по време на тази една година война целите и сроковете се променят. Въпреки това Русия не постигна целите, посочи той.

 

По думите му целите на Украйна също не са постигнати, защото искат да си отвоюват и да си освободят териториите, завзети от Русия. "Аз очаквам войната да продължи много дълго време, защото нито една от двете воюващи страни не може да постигне превъзходство", изтъкна Йордан Божилов.

 

Според него войната може да завърши много бързо - просто ако Русия се изтегли от завладените територии.

Йордан Божилов посочи, че Путин явно трябва да покаже нещо на руското общество. Руското общество страда от цялата тази ситуация, облъчвано е с пропаганда, медиите са контролирани, полиция, служби и президентски апарат, които потискат населението, но нещо трябва да се покаже, че има решение на ситуацията, изтъкна той.

 

"Путин няма да се удовлетвори от постигнатото. Много интересен въпрос е това дали към други държави би могло да се разпространи войната. Ако не беше противопоставянето на Украйна, защото Русия не очакваше да има противопоставяне в такава огромна степен, и ако ситуацията в Украйна беше друга, можехме да имаме друга подобни ситуации в различни територии - Молдова, Грузия и прибалтийските държави", изтъкна Божилов.

 

"Путин се мисли за човек, който възстановява величието на Русия и историческите несправедливости", коментира бившият зам.-министър на отбраната.

 

Божилов бе категоричен, че България трябва да продължи да помага на Украйна. Войната по-лесно ще спре, когато има една силна Украйна, която да противодейства на военната експанзия на Русия. България трябва да продължи да подкрепя Украйна, повтори той и добави, че Русия се опитва да се представи като модел за подражание на различни държави, а и да наложи своя модел. Моделът на Русия обаче е пагубен и не предвижда свобода на човека, свобода на медиите, а предвижда държавно-контролирана икономика. Това не е модел, който може да бъде подкрепен, добави той.

 

Йордан Божилов смята и че има опасност и за българската национална сигурност от войната в Украйна. "Тази война е пряка заплаха за националната сигурност на България, защото тя грубо потиска и погазва принципите на международното право и принципите, на които се гради европейската архитектура за сигурност. Това е риск за нашата национална сигурност, като има и други косвени рискове, каквито са плаващите мини, миграция, нестабилност в различни региони, породена от намаляването на експорт на храни. По всяка вероятност ще има влияние върху икономиката ни", посочи той.

 

Божилов допълни, че трудно може да бъде свален Путин от власт, включително и с дворцов преврат, защото той е създал президентска гвардия и която се ръководи от негов личен приятел - 340 000 човека. Целта на тази гвардия е защита на президента и на държавните устои. Има и много частни военни гвардии, които предпазват Путин.

 

Другото, което притеснява Божилов, е: Ако си отиде Путин какво ще дойде след него? Един дълготраен мир може да бъде постигнат само ако самото руско общество изгради механизъм. Самото руско общество е много войнолюбиво и е настроено войната в Украйна да продължи. Това е в резултат и на пропагандата, но да се постигне сериозен мир трябва да има сериозни промени в обществото, каза още Йордан Божилов.

 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени