Йордан Божилов: Ние вече сме част от системата за взимане на решение в рамките на Шенген

Рискове има и един от рисковете е влизането на България в сухопътния Шенген да се проточи много във времето, каза председателят на Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов
Йордан Божилов Източник: Zonanews

"България е член на Шенгенското пространство. Надяваме се да получим достъп и до сухопътния Шенген. Ние сме част вече от системата за взимане на решение в рамките на Шенген и получаваме пълен достъп до информационната система на Шенген, което е изключително важно от гледна точка на сигурността", заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в студиото на Bulgaira ON AIR.

 

По думите му решенията на държавите за присъединяването ни към Шенген са политически, фактор са и вътрешните процеси, като отбеляза, че нашите основни сухопътни граници са с държави, които дори не са член на Европейския съюз - Турция, Сърбия, а основният сухопътен поток минава оттам.


"Нашето правителство, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи трябваше да имат по-добра комуникация. Рискове има и един от рисковете е влизането на България в сухопътния Шенген да се проточи много във времето", каза Божилов.

 

"Дъблинското споразумение регламентира как се процедира с бежанци и търсещи убежища. От тази година влезе в сила нов регламент, който изцяло променя системата на миграционните и бежанските потоци. Вече включва квотни принципи, задължително приемане, с цел да се облекчат най-вече държавите, които са на входа на ЕС, включително и България. Тази нова система ще ни позволи да използваме много от европейските средства, за да укрепим границите", коментира председателят на Софийския форум за сигурност.


На въпрос възможно ли е да стопираме каналджийството, той отговори, че могат да се направят промени в законодателен план, да се увеличат наказанията, тъй като много от каналджиите получават само условни присъди. Според него има редица законодателни, технически и организационни мерки, които могат да намалят проблема.


Относно гонката в Стара Загора, при която почина Пламен Пенев, Божилов посочи, че е имало съвещание в петък и подчерта, че трябва да се даде повече информация за това как са задействани силите на МВР и защо се е стигнало до тази трагична смърт. По думите на Божилов полицаите трябва да бъдат по-добре обучени, за да знаят как да подходят.


"Много е важно да се има предвид, че полицията и службите за сигурност не са репресивни органи и не трябва да бъдат. Трябва да заложим на превенция, на анализ, на взимане на решение преди да се стигне до ситуация, която изисква използване на сила. Трябва да има ясен прозрачен процес, лице, което гарантирано ще стъпи на закона, а не на политическата воля", заяви Божилов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени