Йордан Терзийски отговори на Гроздан Караджов: Такса "спокойствие" на политически брокери няма да плащаме

Той уточни, че искането от министър Караджов на над 3,9 млрд. лв. е направено на 6 юни

Йордан Терзийски, ПП (вдясно)
Йордан Терзийски, ПП (вдясно) Източник: Zonanews

От "Продължаваме промяната" отговориха на Гроздан Караджов за поисканите допълнително 3,9 млрд. лв. в бюджета на МРРБ. Това направи депутатът от ПП и зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Йордан Терзийски, който коментира поисканите от регионалния министър, когото Кирил Петков нарече "брокер", средства за бюджета на МРРБ.

 

"Тъй като днес чухме интервюто на г-н Караджов, аз направих официално искане до Министерството на финансите с въпрос  има ли искане от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за това увеличение в бюджета и ако има, то да ни бъде предоставено. Министерството на финансите ни върна този документ, който официално е подписан от г-н Караджов, с който искат над 3,9 милиарда допълнително, което е безпрецедентно над най-високия бюджет в историята на министерството, който ние вече гласувахме преди няколко месеца".

 

Той уточни, че искането от министър Караджов е направено на 6 юни. "Това е безпрецедентно над най-високия бюджет в историята на министерството, гласуван преди няколко месеца", коментира депутатът. В предоставената сметка имало плащания за текущи ремонти и поддръжка. По наша информация, подчерта Терзийски, над 80 процента от текущите ремонти заобикалят закона и всъщност основни ремонти са представяни като текущи. Има надвъзлагане по договорите за обществени поръчки и реално това са казуси, които тепърва трябва да решаваме в Народното събрание, допълни той. Депутатът припомни, че още от първия ден са искали тези плащания да минат през регионалната комисия, през антикорупицонната комисия, за да бъдат проверени и да има гаранция, че всеки лев ще бъде похарчен наистина за пътища.

 

По думите му освен тези 3,9 милиарда в искането, по същия прекратен договор от МРРБ  са поискали още един милиард, "които са за възложени и тепърва започнати обществени поръчки и евентуално да се възложат нови такива".

 

Казусът с инхауса и АМ "Хемус" все още не е решен, така че няма как да извършваме плащания по тези дейности, обясни зам.-председателят на регионалната комисия. Имаме ангажимент към избирателите за прозрачност, няма да харчим безразборно, нито едно друго министерство не е искало актуализация от подобен размер, подчерта той.

 

"Не смятам, че е редно по такъв начин да се поставят ултимативно въпросите, защото това е екипна работа и "такса "спокойствие" на политически брокери няма да плащаме", коментира Йордан Терзийски.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени