Йордан Цонев: Ще дадем своя скромен принос Радев да не стане втори път президент

Няма да оставим страната в хаос, подчерта зам.-председателят на ДПС

Йордан Цонев
Йордан Цонев Източник: Zonanews

ДПС няма да подкрепи Румен Радев на предстоящите президентски избори. Това каза народният представител от партията Йордан Цонев в предаването "Панорама" по БНТ. Повод за решението на политическата сила е диалогът между държавния глава и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за съставяне на кабинет, при който Радев попита събеседника си коя е неговата родина-майка. До нападките се стигна заради обвинението срещу служебния икономически министър Кирил Петков, че има канадско гражданство и не трябва да заема този пост. "Заради това му изказване ще има последствия. Както дадохме своя принос Румен Радев да стане президент, така сега ще дадем своя принос да не стане отново. Няма да го подкрепим на изборите", каза Цонев.

 

"Един държавен глава трябва да държи сметка как думите му се приемат от народа. Ти си държавен глава, не можеш да зададеш този въпрос, който засяга патриотичните чувства на българските турци, които се гордеят, че останаха в България, когато ги прокуждаха. Те смятат, че лидерът на ДПС ги представлява и не може да го питаш особено с този тон. Ще има последствия за българския президент, ние категорично няма да го подкрепим", заяви Цонев.

 

"Ние не поставяме под съмнение нашия геополитически избор, ние смятаме, че САЩ са най-сериозният ни партньор. Но това не значи, че ще заемем васално положение. Ние заявихме и на американския посланик, че докато не видим доказателства няма да се откажем от Пеевски. Затова питаме всички институции, защото искаме да си изясним истината", каза той.

 

"Трябва да оставим в следващия и в по следващия парламент т. нар. партии на протеста да правят още опити да правят правителство? Тези опити са ялови и безпомощни. Ние трябва да ги оставим да хвърлят страната в хаос, шест месеца да няма правителство? Това целят те, като ни обвиняват, че ДПС правят годеж с ГЕРБ и с БСП. Какво трябва да правим в следващия парламент? Да оставим страната в хаос? Хората очакват правителство и отговорно поведение", заяви в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

 

Попитан няма ли ДПС проблем като този на ГЕРБ – никой да не иска да прави правителство с тях, Цонев заяви: "Някой има такъв проблем и слага разграничителни линии. Кой определи тези партии като партии на промяната? Те се определиха. Защо сложиха тези разделителни линии и направиха така, че да няма правителство?" Хората видяха отговорността. Те ни изпращат в парламента да свършим определена работа, Тази работа първо е да съставим правителство. В парламента има шест партии и някои от тях казват - ние с тези няма да правим правителство. Никой няма право да слага разделителни линии. Да, ще направим правителство и с ГЕРБ, и с БСП, и с "Демократична България", с всяка партия, която българският избирател е пратил в парламента, за да се направи правителство и да се върви по определен път, посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС. И в миналия парламент видяхме до какво се стигна, когато той е неглижиран. А сега виждаме, че опитът той да бъде възстановен се изражда в безотговорност. Мисля, че хората ще оценят нашите усилия - и с речите ни, и с поведението ни. ДПС има най-конструктивното поведение в българския парламен, и в този, на т. нар. партии на протеста им беше дадена безусловна подкрепа за правителство от нас, без да участваме. Искахме само да започне възстановяването на нормалността в държавата. Искаме да спасим парламентаризма, защото той е основата на демокрацията", подчерта Йордан Цонев.

 

Той коментира и темата с въпроса "Коя е Вашата родина-майка?", който президентът Румен Радев постави на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при държавния глава. По думите ми с този въпрос Радев е засегнал патриотичните чувства на всички български турци, които живеят у нас. Те се гордеят, че са останали в България, когато ги обиждаха, потъпкваха достойнството им и те не отидоха в прародината, а останаха в родината-майка. Да не познаваш собствените си етнически групи и да запиташ лидера им...защо? Получих есемеси от много хор с много болка от думите на президента, за когото те гласуваха. Не може да зададеш на лидера на тези хора такъв въпрос. Ще има последствия за българския президент. Няма да го подкрепим. Ние дадохме своя скромен принос той да стане президент. Сега ще дадем своя скромен принос той да не стане президент, каза Цонев.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени