Йордан Цонев за Петков и Василев: Обичат да послъгват, гласуващите за тях гласуват за задкулисието

Той е убеден, че прилагане на американското законодателство на европейска територия е нарушение на правилата на правовата държава

Йордан Цонев
Йордан Цонев Източник: ДПС

Българите като гласуват за тези прекрасни млади хора, които се опитват да послъгват, трябва да знаят, че гласуват за същото това задкулисие. Не виждате ли, че зад този проект стои същото задкулисие. Хората трябва да го разберат. Това коментира по NOVA заместник -председателят на ДПС Йордан Цонев. 

 

Той добави, че Кирил Петков не е водил разговор за Пеевски с него. "Имаше разговори с него и Василев, но те бяха само в парламента и говорихме за политиките. С Асен Василев работихме по бюджета в продължение на няколко дни", каза Цонев. 

 

"Аз смятам, че тази модна тенденция да се разказват бивали и небивали разговори не е част от сериозната политика. Все пак хората не ни пращат там да се харесваме и обичаме, а да водим разговори и диалог, които не се състояха в този парламент. Фактът, че ДПС в мое лице и в лицето на колегата Чобанов направи възможна актуализацията на бюджета, Василев не го отрече. Три пъти попитах Василев в "Панорама" ДПС помогна ли и той три пъти каза, че всички са помогнали", добави още той.

 

Кирил Петков започна работата си като служебен министър с внушението от bTV, че Пеевски имал големи кредити в ББР. Нашето разследване, въпросите към Кирил Петков, посочиха че не може това да се докаже. Ако аз не мога да докажа нещо, редно ли е да го говоря пред медиите", попита Цонев. 

 

"Вие знаете ли аз какви съмнения имам за него и Асен Василев? Имам, но не ги говоря. Голямата ни беда са лъжите. Най-вече лъжите за Пеевски. В отговора от него пишеше, че няма данни за такива кредити. ДПС стои зад Пеевски защото обвинението в корупция трябва да бъде защитено в съда. Ние твърдим, че той не е нарушил законите. Имаме преки и косвени доказателства, че тези твърдения са скалъпени в офиса на Иво Прокопиев", заяви още Цонев. 

 

"Излезе едно интервю в "Дневник" на един лобист, който бил запознат и бил помогнал за обвиненията. Въпросът е в технологията. Как един лобист от кръга "Капитал" съобщава за санкциите един ден преди те да излязат. В процеса на подаване на клевети, през държавни канали са се включили едни други хора. Ние вървим в ЕК с въпроси и изнасяне на факти. Питали сме чуждестранните институции, пред нашите - няма данни. От 2001 година до сега са извършени 17 проверки срещу Пеевски и няма никакви данни за корупция. Санкциите се обжалват пред американското министерство и съда. Пред съда трябва да се представят доказателства. До тогава ние твърдим това и стоим зад Пеевски", категорично заяви зам.-председателят на ДПС.

 

Той е убеден, че прилагане на американското законодателство на европейска територия е нарушение на правилата на правовата държава. "Ако американската страна е решила да налага санкции, те не могат да бъдат инструмент в ЕС. Важното е, че това, което ние мислим, е принципно. Няма да късаме връзки. Ние ще бъдем лоялни към НАТО, САЩ, но това няма нищо общо", завърши той.   

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени