За обща съдебна реформа или управляващите спешно трябва да потърсят специализирана помощ за политическото си "дисоциативно психично разстройство", или опозицията също трябва да "изчатка"

Последно: голяма парламентарна квота в орган на независима власт, демократичен или недемократичен инструмент е? Няма начин да е и двете

Дисоциативно разстройство
Дисоциативно разстройство Източник: Интернет

За да се демократизира прокурорската колегия ДБ предлагат в нея да се увеличи парламентарната квота. За да се демократизира съдийската колегия, ДБ предлагат в нея да се намали парламентарната квота:

 

"Демократична България" предлагат в прокурорската колегия на ВСС да се увеличи парламентарната квота, за да се намали броят на членовете на съвета, които са пряко подчинени на главния прокурор. В съдийската колегия, трябва да се намали парламентарната квота, за да се гарантира самоуправлението на съдиите", каза днес Христо Иванов.

 

Последно: голяма парламентарна квота в орган на независима власт, демократичен или недемократичен инструмент е? Няма начин да е и двете, освен, ако и в политиката няма дисоциативно психично разстройство.

 

При личностите последното се характеризира с: 2 или повече личности или индивидуалности съществуват и имат контрол едновременно в тялото на един и същи човек; неспособност да се припомнят ключови факти и важна информация, която е твърде значима, за да се приеме просто като забравена; наблюдават се значителни разминавания в спомените.

 

Ако е същото и при политическите субекти, с него можем да обясним парадокси в политическото битие на ДБ като забравения принцип в никакъв случй да не управляват заедно с БСП. Постоянното забравяне, че са били във властта с ГЕРБ и др. Вероятно въпросното забравяне е следствие от разтрояването на политическия субект - едновременно десен, ляв и зелен. Очевидно диагнозата се утежнява при вкарване на това разтрояване в ново разчетворяване, плюс пети елемент.

 

Прекалено сложно става наистина. А политическата истина е проста - явно не става въпрос за реална и демократична съдебна реформа, а за разчистване на сметки: в прокурорската колегия парламентарната квота трябва да се увеличи, само за да успее да надделее и да гласува оставката на Гешев. В съдийската колегия - обратно: трябва да се намали, за да не се докопа и някой друг до вече завоювани позиции в нея.

 

А да, за всичко това Христо Иванов твърди, че ще се търси подкрепата на ГЕРБ и ДПС: "Управляващите ще търсят подкрепа и от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, преструктурирането на Висшия съдебен съвет и избора на новия му състав". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Денят започва". 

 

По думите му от ГЕРБ са заложили преструктурирането на ВСС в предизборната си програма, в ДПС също говорят за реформа, тоест – и управляващи и опозиция признават, че промените във Висшия съдебен съвет са неизбежни.

Прав е за това, че опозицията иска реформа, модернизиране и повишаване на ефикасността на съдебната система. Проблемът е, че явно не това предлагат управляващите.

 

Не е прав Христо Иванов, че: "Това е политически изпит за ГЕРБ и ДПС". Всъщност излиза, че е медицински тест за политическото им здраве и здравомислие. Ако наистина някой иска реална съдебна реформа - или управляващите спешно трябва да потърсят специализирана помощ за политическото си "дисоциативно психично разстройство", или опозицията също трябва да "изчатка". Друг начин за мнозинство от 2/3 няма.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени